'

Nulta tolerancija prema spolnom sakaćenju žena

Autor: dubrovackidnevnik.hr
"UN-ova rezolucija o zabrani spolnog sakaćenja žena iz prosinca, korak je u pravom smjeru prema njegovu ukidanju i prema zaštiti ljudskih prava i dostojanstva žena", poručila je UN-ova direktorica za rodnu ravnopravnost Michelle Bachelet.

Izvršna direktorica UN-ove agencije za rodnu ravnopravnost i jačanje položaja žena Michelle Bachelet pozvala je na nultu stopu tolerancije prema spolnom sakaćenju žena, navodi UN na svojim stranicama.

U toj borbi u prvim linijama moraju biti vjerski vođe, ocijenila je ovaj tjedan ministrica za obiteljska i socijalna pitanja iz Benina Fatouma Amadou Djibril. "Vjerski vođe moraju biti uključeni, napose iz muslimanskih i tradicionalnih religija", rekla je ministrica i naglasila da vjerski vođe moraju uvjeriti žene koje obavljaju tu praksu kako to nije propisano vjerskim knjigama te da može izazvati zarazu, neplodnost i čak smrt.

Gotovo 140 milijuna žena i djevojčica u svijetu spolno je osakaćeno, a svake godine ta prijetnja visi nad tri milijuna drugih, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Prihvaćanje povijesne rezolucije kojom je u prosincu Opća skupština UN-a zabranila spolno sakaćenje žena korak je u pravom smjeru. Čestitamo na napretku koji su učinile zajednice i pojedinci prema ukidanju te štetne prakse i prema zaštiti prava i dostojanstva djevojaka i žena", poručila je Bachelet.

Rezolucija nije pravno obvezujuća no njezina je težina moralna i politička za vlade da djeluju, navodi HIVOS, Međunarodna organizacija za razvoj utemeljena na humanističkim vrijednostima sa sjedištem u Nizozemskoj. Ona je poticaj borcima diljem svijeta da osude tu opasnu ‘tradiciju’ koja može biti smrtonosna jer se često obavlja nesteriliziranim instrumentima.

Spolno sakaćenje žena (Female genital muitilation, FGM) je postupak djelomičnog ili potpunog uklanjanja vanjskih ženskih genitalija ili druga ozljeda ženskih spolnih organa iz nemedicinskih razloga. FGM ne donosi nikakvu zdravstvenu korist. Obavlja se iz vjerskih, tradicionalnih uvjerenja da žena ne treba uživati u seksu ili drugih predrasuda. Osim opasnosti od infekcija, takav čin donosi i niz drugih dugoročnih opasnosti za tjelesno, mentalno i seksualno zdravlje, piše WHO.

Takvo kršenje temeljnih ljudskih prava nerijetko se obavlja nad djevojčicama nakon punih deset godina. Praksa je proširena u 28 afričkih zemalja i u dijelovima Bliskog istoka te Azije, napose u Jemenu, iračkom Kurdistanu i Indoneziji.

No, dobre vijesti ipak postoje. Prije godinu dana UN je objavio da je gotovo 2.000 zajednica u Africi odustalo od FGM-a. U povodu ovogodišnjeg Svjetskog dana, Bachelet je poručila da je napredak vidljiv u Africi.

Sve više zemalja i zajednica odustaje od takve prakse i poduzima akcije da zaštite žene i djevojke kako bi mogle proživjeti sretan život bez nasilja i diskriminacije, kaže Bachelet.

Međunarodni dan nulte stope tolerancije prema FGM-u održava se desetu godinu za redom radi povećanja svjesnosti o toj praksi.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Popularni Članci