Novinari usporedili cijene najpopularnijih hrvatskih proizvoda u Švicarskoj i Hrvatskoj

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Pixabay.com/ Ilustracija
U jednom popularnom trgovačkom lancu u Zürichu pronašli smo neke proizvode iz Hrvatske, a od 11 proizvoda čije smo cijene uspoređivali, dva su proizvoda bila jeftinija nego u hrvatskim trgovinama, dok su ostali neznatno skuplji.

Bogata Švicarska obećana je zemlja za brojne ljude s područja Balkana, pa tako i za Hrvate. Mnogi naši sugrađani u ovoj su zemlji izgradili svoje živote i karijere, no Švicarska je osim našim ljudima, privlačna ljudima iz svih krajeva svijeta. Stoga ne čudi da se među asortimanom u njihovim trgovinama može pronaći i roba iz drugih krajeva svijeta. Točnije, hrana i specijaliteti iz drugih država.

U jednom popularnom trgovačkom lancu u Zürichu nedavno smo tako naletjeli na neke proizvode iz Hrvatske, donosi Net.hr. Ono što im je privuklo pažnju je cijena tih proizvoda pa smo se dali u malo istraživanje i usporedili cijene istih u Švicarskoj i Hrvatskoj. Od 11 proizvoda čije su cijene usporedili, dva su naša proizvoda u Švicarskoj bila jeftinija nego u Hrvatskoj.

Jedan od proizvoda koji se može pronaći i u švicarskim trgovinama je Fant za sarmu, koji košta 1,60 franaka, odnosno kada preračunamo u kune, 12.36 kuna. Kod nas u trgovini gdje smo gledali cijene, taj se proizvod može nabaviti za 10,49 kuna. Švicarci mogu kupiti i mesni doručak jednog našeg proizvođača, a cijena pakiranja od 200 grama iznosi 2,90 franaka, odnosno 22,40 kuna. U Hrvatskoj ćete mesni doručak, doduše u pakiranju od 150 grama, platiti oko 12 kuna.

Za goveđi gulaš (400 grama) u Švicarskoj se plaća 5,95 franaka, odnosno čak 45,95 kuna, dok ćete isti takav u Hrvatskoj platiti oko 35 kuna. Limenka Karlovačkog piva u Švicarskoj košta 1,50 franaka, odnosno 11,59 kuna, dok se u Hrvatskoj ovo pivo prodaje za nešto više od 9 i pol kuna. Pakiranje istog piva (4 komada), u Hrvatskoj ćete platiti oko 32 kune, dok u Švicarskoj ono košta 6 franaka, odnosno 46,34 kune.

Švicarci u svojim trgovinama mogu kupiti i Vegetu, a za pakiranje od 500 grama platit će 3,95 franaka, odnosno 31,51 kunu. Kod nas, za pakiranje Vegete od 400 grama platit ćete oko 23 kune. Za slatku papriku u Hrvatskoj ćete platiti 12 kuna, dok je Švicarci kupuju po cijeni od 1,70 franka, odnosno 13,13 kuna. Vegeta Natur začin , koji kod nas košta oko 14 kuna, u Švicarskoj se plaća 17 kuna, odnosno 2.20 franaka. Od slatkog, u Švicarskoj možete kupiti Dorinu s rižom, a za 130 grama platit ćete oko 14 kuna, odnosno franak i 80. U Hrvatskoj primjerice, istu čokoladu od 75 grama plaćamo 7 kuna, a 220 grama 18 kuna.

Za dvije stvari su u toj europskoj zemlji primijetili da su jeftinije nego u Hrvatskoj - slatkiš Bananko, koji kod njih košta 0.30 rapija, što je preračunato u našu valutu 2,32 kune. Isti slatkiš kod nas košta oko 3 kune. Također, u Švicarskoj je jeftiniji i Argetin humus s crvenom paprikom. Švicarci ga plaćaju 19,31 kuna (2,50 franaka), dok u Hrvatskoj ovaj proizvod košta oko 20 kuna.

Usporedba cijena, s obzirom na to da su plaće u Švicarskoj višestruko veće nego kod nas jasno ilustrira koliko je hrvatska kupovna moć manja u odnosu na razvijenu zemlju zapadne Europe kada je riječ o najosnovnijim stvarima.

Osim što je među bogatijim zemljama, Švicarska je i među najskupljim svjetskim zemljama. Da su cijene više nego u ostatku Europe, pa i Hrvatskoj, najbolje se vidi po cijenama goriva. Dizel na benzinskim postajama na autocesti vozači će platiti 18,69 kuna, a benzin 17,38 kuna. U gradu je cijena ipak malo niža, pa se tamo za litru dizela plaća 18,30 kuna, a za litru benzina 16,91 kunu, donosi Net.hr.

Popularni Članci