'

NIJE PRIZNAO UKAZANJA, ALI... Vatikan Međugorju dao status Nihil Obstat, evo što to znači

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Dikasterij za nauk vjere, uz blagoslov pape Franja, dodijelio je Međugorju status Nihil Obstat što znači da se dopuštaju i potiču crkvena hodočašća i pobožnosti u tom svetištu!

Milijuni vjernika koji svake godine odlaze u Međugorje dobili su službeno zeleno svjetlo Svete Stolice za pobožnosti i hodočašća na mjesto navodnog Gospinog ukazanja u Bosni i Hercegovini, odnosno status Nihil Obstat, prenosi Net.hr. 

Tekst koji je potpisao kardinal Víctor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere, odobrio je papa Franjo 28. kolovoza. To nije priznanje "nadnaravnosti" ukazanja, niti je moglo biti: prijašnji Sveti ured je u svibnju odobrio nova razboritija pravila i u tim slučajevima Vatikan se više ne izjašnjava, može samo iznimno - papa.

No, od šest mogućih stupnjeva presude - od odobrenja do zabrane - Dikasterij za nauk vjere odabrao je najvišu, a to se nikako nije dalo.

Bilješka bivšeg Svetog oficija pod naslovom "Kraljica mira" daje "pozitivnu ocjenu većine međugorskih poruka", iako se ističe da to "ne implicira izjavu da one imaju izravno nadnaravno podrijetlo" i "kada se govori o "porukama" od Madone, to se uvijek mora shvatiti kao "navodne poruke". 

Popularni Članci