NEVJEROJATNO POSTIGNUĆE Čovjeku presađen bubreg koji je rastao u genetski modificiranoj svinji!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Joe Carrotta/N.Y.U. Langone Health, via Associated Press
Kirurzi u New Yorku su uspješno presadili čovjeku bubreg koji je rastao u genetski modificiranoj svinji. Organ funkcionira normalno, a ovo nevjerojatno medicinsko postignuće bi moglo jednoga dana otvoriti potpuno nove mogućnosti 'uzgoja' organa za bolesne pacijente u potrebi za transplatacijom.

Znanstvenici su dugo pokušavali uzgojiti organe u svinjama koji bi bili prikladni za transplataciju ljudima. Tehnologije kao što su kloniranje i genetsko modificiraje dovele su te ideje bliže ostvarenju posljednjih godina, ali testiranje takvih organa na ljudima prezentiralo je zastrašujuće etičke dileme, piše New York Times.

Zbog toga su kirurzi N.Y.U. Langone Health napravili nevjerojatak korak: Sa pristankom obitelji, na umrlog pacijenta priključili su bubreg svinje. Pacijenta je na životu održavao respirator, a kirurzi su mjerili odgovor tijela dok su održavali funkciju bubrega. Bila je to prva operacija takve vrste. 

Znanstvenici su rezultate pratili samo 54 sata, pa mnogo pitanja još uvijek treba biti odgovoreno o dugotrajnim posljedicama takve operacije. Ovaj postupak neće biti dostupan pacijentima u bližoj budućnosti, jer još uvijek postoje znatne medicinske i zakonske barijere za prekoračiti. 

Stalna opskrba organa od svinja bi mogla u budućnosti uključivati i srce, pluća i jetru, a na taj način bi medicina omogućila duže živote za 100 tisuća Amerikanaca na listama transplatacije svake godine. 

"Kakvo veliko postignuće, vrijedno naslovnice NY Timesa. Dragi prijatelj Bruce Gelb s NYU o svojim transplantancijskim snovima i izazovima držao je predavanje na konferenciji koje smo zajedno ogranizirali u IUC-u u Dubrovniku. I evo ga, stvarnost iznad snova, s mogućnošću spašavanja stotina tisuća života koji se gube zbog nedostatka organa za transplantaciju. Istovremeno su pomaknuli granice u svijetu modifikacije gena, transplantacijskih programa (ksenotransplantacije) i bioetike" napisao je Stjepan Orešković na svome Facebook profilu.

Popularni Članci