I NAJVEĆE SVJETSKE KOMPANIJE ŽELE CIJEPLJENE DJELATNIKE 'Ne smiju vas prisiljavati, ali smiju izvršiti indirektni pritisak'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
U SAD sve više kompanija svojim zaposlenima nalaže cijepljenje. U Njemačkoj je to zapravo nemoguće, ali i tu se traži način kako da se što više suradnika nekako navede na cijepljenje, piše Deutsche Welle.

Šef Googlea Sundar Pichai je u svom blogu od prošlog tjedna bio posve jasan: "Svatko tko dolazi raditi na naš kamp mora biti cijepljen". Slično je i u Facebooku, a i američke tvrtke kao što su Netflix, Uber ili Washington Post žele na radnom mjestu vidjeti samo cijepljene suradnike.

Njemački sindikati odmah upozoravaju: takva obaveza u Njemačkoj može postojati samo ako postoji obaveza cijepljenja svih građana - a protiv korone nje nema. A neće je niti biti, ako se pita na primjer njemačkog ministra unutrašnjih poslova: "Alergičan sam kad netko kaže 'ako nisi cijepljen, nećeš više kod nas smjeti raditi'", izjavio je Horst Seehofer (CSU) nedavno za Mittelbayerische Zeitung. On je "odlučni protivnik obaveze cijepljenja" protiv korone.

I trideset najvećih njemačkih koncerna izlistanih u indeksu DAX ne razmišljaju o obavezi cijepljenja, kako je rezultat ankete koju je proveo list Welt am Sonntag. Doduše svi njemački koncerni nude svojim zaposlenima mogućnost cijepljenja u ambulantama tvrtke, ali to je sve što uopće mogu. Jer oni uopće nisu ovlašteni to znati da bi onda to postavili kao uvjet. Tako iz Siemensa pišu: "Mi ne znamo, tko je cijepljen ili tko nije, a to ne smijemo niti pitati prema propisima o tajnosti osobnih podataka".

Ipak, Infektološki institut Robert Koch raspolaže podacima kako je do sad oko milijun osoba cijepljeno u ambulantama tvrtki. Kod energetskog koncerna Eon je dragovoljna anketa pokazala kako je "preko 90% suradnika primilo već prvu dozu, drugu oko 85%." No nitko ne zna - i ne može znati, jesu li i ti suradnici istinito napisali svoj status, niti kako je to u drugim kompanijama.

Prema posljednjim službenim podacima, oko polovine stanovništva Njemačke je potpuno cijepljeno, negdje oko 62% je primilo barem prvu dozu. Ali gužve za cijepljenje više nema, što znači i da u ovoj zemlji postoji značajan broj osoba koji se uopće ne namjeravaju cijepiti - iz bilo kojeg razloga.

No zdravstvenim i infektološkim stručnjacima to nipošto nije dovoljno da bi se potpuno normalizirao društveni i gospodarski život. Obzirom da je već devet od deset novih slučajeva riječ o delta soju virusa, Institut Robert Koch procjenjuje kako treba biti cijepljeno najmanje 85% stanovništva starijeg od 12 i mlađeg od 60 godina, a kod još starijeg stanovništva to treba biti najmanje 90% kako bi se dostigla "kolektivna otpornost" čitavog društva.

Popularni Članci