'

Maleni heroji bijesnog požara u Tasmaniji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tim Holmes
Slika bake i unuka u vodi koji pokušavaju izbjeći nezaustavljive požare na jugoistoku Australije postala je simbol katastrofe koja ne bira svoje žrtve.

Tornada vatre stigla su iz dva smjera te u kratkom vremenskom roku dosegnula maleni ribarski grad Dunally i došla do kuće gdje su Tim i Tammy Holmes čuvali petero unučadi. Nije bilo izlaza te su ostali zatočeni i osuđeni još jedino na potragu za vodom. Slika koja prikazuje baku i unuke u vodi skrivene ispod drvene brane, kao simbol tragedije je obišla svijet i probudila svijest o posljedicama požara.

„Vidjeli smo vatrena tornada kako dolaze prema nama i u slijedećim trenutcima je već sve oko nas bilo u vatri“, rekao je Tim Holmes, djed koji je obuzet strahom ipak brzo shvatio o kojoj se opasnosti radi i odlučio povesti ženu i unuke do brane gdje su se skrili u vodu u nedostatku drugih izlaza.

Sliku je napravio upravo djed te je time odaslao stvarnu sliku opasnih požara koji haraju u Australiji. Ovakva prirodna katastrofa zapravo je rezultat nesnosnih vrućina i jakog vjetra. Od prošlog tjedna vatra je uništila tisuće hektara zemlje i brojne objekte uključujući i one u vlasništvu obitelji Holmes stare i preko 20 godina. Srećom, u požarima nema poginulih.

Vatra je buktala oko tri sata. „Sve je gorilo, a povremeno su se čule i eksplozije u neposrednoj blizini“, rekao je Holmes. Djeca, od kojih je troj neplivača, držali su se u hladnoj vodi dok je djed Holmes uspio doći do obale i naći maleni čamac i odvesti ženu i unuke na 200 metara od obale kako bi udahnuli svježi zrak.

Vatra koja je prošlog petka stigla do Dunalleya, uništila je lokalnu crkvu, školu, staru vijećnicu i oko 90 kuća. Majka djece, Bonnie Walker, neposredno prije požara je otišla na sprovod te joj je potom požar branio prilaz kući. „Cesta se iza mene zatvorila“, rekla je. „Jedine informacije koje sam primila govorile su o bijesnom požaru te mi preostaje da se molim za svoju djecu i roditelje. Tada sam se suočila s činjenicom da bih ih mogla izgubiti.“ Otac djece, David, bio je na planinarenju stoga je obitelj ponovno bila na okupu u Tasmanijskom glavnom gradu Hobartu.

Rekordne temperature u cijeloj južnoj Australiji spustile su se u srijedu smanjujući opasnost od požara, no dajući vjerojatno samo privremen oporavak od ekstremnih ljetnih temperatura. Utorak je bio treći najtopliji dan sa 41 stupnjem. Čak četiri od deset najtoplijih dana u Australiji dogodili su se u 2013. godini. 

Izvor: Guardian

Popularni Članci