'

Koronavirus više nije glavna tema rasprave, nekad pouzdana lica na televiziji dobivaju prijetnje i uvrede

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sanjin Strukić//PIXSELL i Grgo Jelavić/ Pixsell
Nekada pouzdana lica na televiziji, meteorolozi se danas suočavaju s novom prijetnjom na internetu - prijetnjama, uvredama i klevetama teoretičara zavjera i poricatelja klimatskih promjena koji ih optužuju za manipuliranje prognozama ili čak utjecanje na vremenske uvjete, izvještava AFP.

Korisnici Twittera i ostalih društvenih mreža sve češće optužuju meteorološke agencije diljem svijeta za razne prevare. Španjolska meteorološka agencija bila je meta optužbi za izazivanje suše, a australska agencija suočila se s tvrdnjama da je manipulirala termometrima kako bi prikazala lažnu sliku temperature. Francuska meteorološka služba također nije izbjegla napade, optuživana je da je preuveličala globalno zagrijavanje postavljajući meteorološke stanice na pogrešnim mjestima.

"Koronavirus više nije glavna tema rasprave. Sada su teoretičari zavjera i poricatelji klimatskih promjena počeli širiti dezinformacije o klimi", izjavio je Alexandre Lopez-Borrull, predavač informacijskih i komunikacijskih znanosti na Otvorenom sveučilištu Katalonije za AFP.
Meteorolozi su se tradicionalno smatrali pouzdanim izvorom informacija o vremenskim uvjetima i klimatskim promjenama. Međutim, s porastom društvenih mreža i dostupnosti informacija na internetu, teoretičari zavjere i poricatelji klimatskih promjena koriste te platforme kako bi širili svoje teorije i diskreditirali stručnjake.

Ovakve optužbe ne samo da negiraju znanstvene činjenice, već također nanose štetu meteorolozima koji su posvećeni pružanju pouzdanih prognoza i informacija. Napadi na njihovu stručnost i integritet mogu dovesti do sumnje javnosti u njihov rad i rezultirati opasnim posljedicama.

Popularni Članci