Dvoje ljudi preminulo zbog trovanja konzerviranom hranom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ellie Leoni

Jug Italije ovih dana postao je epicentar zdravstvene krize nakon što je zbog trovanja hranom preminulo dvoje ljudi. Sumnja se da je uzrok smrti konzervirano povrće koje se posluživalo iz transportnog vozila. 

Pored dvoje preminulih zabilježeno je i više od desetak hospitalizacija. Ozbiljnost situacije potvrdila je i britanska Agencija za standarde hrane izdala je hitno upozorenje potrošačima da izbjegavaju staklenke brokule iz određene proizvodne serije zbog sumnje na kontaminaciju bakterijom Clostridium botulinum, uzročnikom botulizma – jedne od najsmrtonosnijih bolesti prenosivih hranom.

Kako piše, Independent, riječ je o bakteriji koja uspijeva preživjeti u anaerobnim uvjetima, poput onih u hermetički zatvorenim konzervama. Ako konzerviranje hrane nije provedeno ispravno onda dolazi do razmnožavanja bakterija koje mogu otpustiti smrtonosne toksine. Ovaj toksin nema boju, okus ni miris, što čini kontaminiranu hranu naizgled sigurnom, ali potencijalno fatalnom.

Evo i nekoliko namirnica koje su posebno rizične. Na prvom mjestu brokula, mahuna, kukuruz, cikla ili grašak. Sve naime imaju slabu kiselost. 

Slično upozorenje u Velikoj Britaniji naglašava oprez pri konzumaciji određenih serija konzervirane brokule, dok se istraga nastavlja, dodaje Independent. 

Što se tiče simptoma botulizma naglasimo kako se pojavljuju 8 do 36 sati nakon konzumacije, iako se mogu manifestirati između šest sati i deset dana. Početni znakovi uključuju poteškoće pri gutanju i govoru, opadanje kapaka, mutan ili dvostruki vid, slabost lica, mučninu te postupnu paralizu mišića koja može dovesti do zastoja disanja. Bolest može biti smrtonosna ako se ne liječi pravovremeno. Dijagnoza je izazovna jer simptomi podsjećaju na druga stanja, poput moždanog udara ili Guillain-Barréova sindroma.

Liječenje od botulizma uključuju antitoksin koji  neutralizira cirkulirajući toksin te suportivnu terapiju.

Stručnjaci su, piše Independent, upozorili kako nikada ne treba konzumirati hranu iz oštećenih konzervi ili staklenki, dok kod domaćeg konzerviranja namirnice slabe kiselosti treba prokuhati najmanje deset minuta prije konzumacije kako bi se uništile spore bakterije. 

Popularni Članci