Koristite WhatsApp? Zbog ovih pet razloga možda vam prijeti opasnost

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Pixabay.com
WhatsApp, jer smo mu za to dali dopuštenje, ima pravo u određenim situacijama predati podatke “osobama mjerodavnima u provođenju zakona”.

Usprkos uvriježenome mišljenju kako smo sigurni, postoje nezanemarive mane WhatsAppa zbog kojih bi trebalo uzeti u obzir i korištenje nekih drugih mreža, prenosi Slobodna Dalmacija.

Obratite pažnju na 5 velikih mana WhatsAppa:

WHATSAPP ŽELI PRISTUP VAŠIM KONTAKTIMA

U pravilu postoji opcija i možemo birati hoćemo li s aplikacijom podijeliti adresar svojih brojeva, međutim to gotovo u pravilu svi uvijek čine jer ni ne čitaju na što sve pristaju. WA tada uzima podatke i onih kontakata koji uopće nisu njihovi korisnici.

WHATSAPP ZNA ŠTO RADITE

WhatsApp možda ne zna sadržaj poruka koje šaljete, ali prikuplja gotovo sve ostalo. Dok ste unutar aplikacije, WA ne zna koji je sadržaj razgovora koje vodite, ali zna koliko dugo traju, s kim razgovarate i gdje se pritom nalazite. Ako promijenite sigurnosne postavke, mogu vidjeti i vašu sliku, zadnji put kada ste bili online i status.

WHATSAPP ŠALJE UPITE O UKIDANJU ENKRIPCIJE BEZ DA TO NAGLASE

Odnedavno svako toliko dobivamo poruke u kojima nas WhatsApp dušobrižnički pita na koliko dugo želimo da čuvaju naše poruke na iCloudu ili Googleovu serveru. Nadamo se da odgovarate da ne želite nikakvu sigurnosnu kopiju jer se u protivnom uništava enkripcija zbog koje nam je WA toliko važan. Takve sigurnosne kopije skladište vašu povijest razgovora na Appleovim i Googleovim “nebeskim” serverima bez end-to-end šifriranja.

WHATSAPP MOŽE PODIJELITI SVOJE INFORMACIJE S POLICIJOM

WhatsApp, jer smo mu za to dali dopuštenje, ima pravo u određenim situacijama predati podatke “osobama mjerodavnima u provođenju zakona”. Najbolji za nas su oni podaci koji nikada nisu skupljeni, a ne vjera, koja se može ispostaviti naivnom, da platforma koja prikuplja naše podatke neće te podatke nikada nikome proslijediti.

WHATSAPP KOD NIJE JAVAN

Nedavno se pri optužbama spram TikToka dosta govorilo o njihovu algoritmu koji je izazvao zabrinutost jer uzima previše podataka i suviše je sugestivan. WhatsApp, s druge strane, ne želi otkriti kako je točno programiran. Može zvučati kao da je riječ o sigurnosnoj politici kojom štite sebe, ali pokazalo se da su najsigurniji oni softveri kada su njihovi kodovi objavljeni javno, tako da ne može biti o tome riječ.

Popularni Članci