test

OTKRIĆE? Izrael tvrdi da su pronašli lijek protiv koronavirusa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Zeljko Lukunic/PIXSELL
U izraelskoj bolnici Ichilov okončana je Faza 1 testiranja inovativnog lijeka protiv Covida-19 i to uspješno, priopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova Izraela.

Citokinska oluja je po život opasni upalni proces koji ima za posljedicu pretjeranu reakciju imunološkog sustava, a koja može biti izazvana raznim patogenima, virusima, bakterijama, ali i autoimunim bolestima.

Od 30 pacijenata koji su bili u umjerenom do teškom stanju, 29 je izašlo iz bolnice za 3 do 5 dana. Posljednji pacijent se također oporavio, ali mu je bio potreban duži vremenski period.

Do sada se, usprkos beskrajnim naporima, nijedan lijek nije pokazao efikasnim u liječenju koronavirusa, navode u priopćenju Izraelci.

Virus COVID-19 izaziva simptome u dvije ključne faze.

  1. Prva faza izaziva simptome slične gripi i ne zahtijeva određeno liječenje.
  2. Druga faza se javlja kod 5 do 7 posto pacijenata, obično kod onih koji se nalaze u rizičnim kategorijama, a karakterizira je prekomjerna aktivnost imunološkog sustava.

“Čak i ako cjepiva odrade svoj dio zadatka, čak i ako ne dođe do novih mutacija, koronavirus će i dalje ostati na ovaj ili onaj način s nama. Zbog čega smo razvili ovaj jedinstveni lijek: EXO-CD24. Ovo je događaj bez presedana. Prošlo je nekih šest mjeseci od trenutka kada smo napravili koncept za lijek i tehnologija je izumljena dok nije prvi put testirana na ljudima u prvoj kliničkoj fazi”, rekao je profesor Nadir Arber, jedan od najistaknutijih liječnika i istraživača koji je radio na ovom lijeku.

EXO-CD24 je inovativan lijek razvijen u laboratoriju profesora Nadira Arbera u Medicinskom centru “Sourasky” u Tel Avivu. Lijek je namijenjen pacijentima u umjerenom do kritičnom stanju, kako im se stanje ne bi pogoršalo, piše RTL.

Popularni Članci