PAKAO NA ZEMLJI! Izmjerena najviša temperatura u posljednjih 100 godina

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Smithsonian Channel YouTube
Američki državni meterološki zavod u nedjelju 16. kolovoza zabilježio je u Dolini smrti u Kaliforniji temperaturu od nevjerojatnih 54.4 stupnjeva Celzijusa, prenosi The Guardian.

Meteorolozi pretpostavljaju da je to najviša zabilježena temperatura otkad se ona bilježi živinim termometrom. Meteorološka stanica blizu granice s Nevadom izjavila je da ako se provjerom utvrdi da je očitanje ispravno, to će biti najviša temperatura zabilježena još od srpnja 1913. godine.

Dosadašnji rekord u Dolini smrti, prema podacima Svjetskog meteorološkog zavoda (WMO), bio je 56.7 Celzija, a ta temperatura izmjerena je u Greenland Ranchu 10. srpnja 1913. godine. 

Kao službeni rekord Svjetskog meteoroškog zavoda (WMO) dosad se navodila temperatura izmjerena u El Aziziju u Libiji 13. rujna 1922. gdje je ona iznosila 58 Celzija, međutim taj podatak je poništen nakon što su provjerom utvrđene neispravnosti izazvane ljudskom pogreškom.

Christopher Burt, američki meteorolog izjavio je kako nije siguran jesu li podaci izmjereni u Dolini smrti ispravni jer, kako kaže, "jednostavno nisu mogući iz meteorološke perspektive", prenosi RTL.

Profesor Randy Cerveny sa sveučilišta u Arizoni rekao je u razgovoru za Washington Post da sve što je vidio i analizirao dosad upućuje na to nema pogreške u mjerenju i da je sve bilo ispravno. Prof. Cerveny s kolegama vodi grupu koja bilježi podatke o klimatskim ekstremima.

Mnogi znanstvenici smatraju da je to očitanje u Dolini smrti, inače smještenoj u kalifornijskoj pustinji Mojave, kao i ono iz 2013. godine sporno, ali će se kroz sljedećih nekoliko tjedana provesti detaljna analiza kako bi se utvrdila točnost izmjerenih podataka.

"Moguće je da je Dolina smrti postavila novi rekord najviše izmjerene temperature. Ekstremni uvjeti pustinjske okoline i klimatskih uvjeta na tom području ide u prilog velikoj vjerojatnosti takvog očitanja, stoga treba provesti provjeru, ali ono što je sigurno jest da ako se utvrdi ispravnost podataka, to će biti najviša zabilježena temperatura na Zemlji u posljednjih 100 godina", kaže meteorolog Bob Henson.

Popularni Članci