ISTRAŽIVANJE Pročišćivači zraka i ventilatori mogli bi pružiti dodatnu zaštitu od covida-19

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Josip Regovic/PIXSELL
Sve dok ne postignemo željenu procijepljenost, potrebno je poduzeti određene korake kako bi se zaštitili od covida-19, osobito u zatvorenim prostorima. Još jedna mjera koja bi u tome mogla pomoći jest promjena filtera za peći.

Doktor Yue-Wern Huang, direktor S & T-ovog Laboratorija za toksikologiju okoliša i profesor bioloških znanosti, proučava bioaerosole, čestice koje se ispuštaju govorom, kašljanjem i pjevanjem. Zajedno sa svojim timom istraživača proučavao je kako virusi putuju zrakom, kako vrijeme i uvjeti okoliša utječu na održivost virusa i kako pravilna ventilacija može pomoći u kontroli širenja virusa, piše N1 .

Huang ističe da fizička svojstva čestica ovise o čimbenicima poput vlage i temperature, a analizirao je bioaerosole koji sadrže patogene slične virusu SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19.

Huangov istraživački tim čine i stručnjaci iz drugih disciplina što im pomaže u boljem razumijevanju održivosti virusa. Nalazi istraživačkog tima pokazali su da bi se u zatvorenim prostorima mogli koristiti filteri za zrak s najvišom ocjenom MERV, te da bi ovakvi filteri, odnosno pročišćivači zraka mogli pružiti dodatnu zaštitu.

Istraživački tim navodi da bi i obični prijenosni ventilatori mogli biti učinkoviti, piše Medical xpress. Osim toga, istraživači navode da ovakvi ventilatori mogu pomoći u filtraciji zraka što bi moglo pružiti dodatnu zaštitu od koronavirusa u zatvorenim prostorima.

Popularni Članci