Isprika irskog premijera za 74 godine torture žena

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ruvr.co.uk
Irski premijer Enda Kenny u utorak se ispričao tisućama žena desetljećima zlostavljanih u praonicama koje su vodile katoličke redovnice i rekao da će im biti isplaćena odšteta, prenosi t-portal.

U vrijeme predstavljanja službenog izvješća o upletenosti države u skandal, Kenny je samo rekao da je 'očajan' čime je izazvao brojne kritike udruga žrtava. U utorak pred irskim zastupnicima on je u ime irske države i naroda izrazio iskrene isprike preživjelima iz Magdaleninih praonica. Obećao je također da će vlada u sljedeća tri mjeseca osnovati fond za pomoć svim žrtvama.

„Ovo je nacionalna sramota zbog koje nudim duboke i iskrene isprike, i u svoje i u ime države, vlade i svih građana. Bezrezervno se ispričavam svim ženama koje su doživjele zlostavljanja i stigmu Magdaleninih praonica“, izjavio je Enda Kenny.

„Duboko nas rastužuje ono što vas je zadesilo. Ono što ste proživjele, bile djeca ili odrasle, nije se smjelo dogoditi“, rekao je Kenny i dodao da je Irska loše postupila a ne one.

Naime, između 1922. i 1996. više od 10 tisuća mladih djevojaka i žena radilo je bez ikakve naknade u praonicama koje su vodile časne sestre. Magdalenine praonice, inače osnovane u srednjem vijeku, su s vremenom od azila u kojima se pružalo utočište bivšim prostitutkama prometnule u radne instuitucije u kojima su završavale 'žene problematičnog ponašanja', a nerijetko su tamo završavale i žrtve spolnog zlostavljanja koje su bile meta iživljavanja i zlostavljanja redovnica.

Senator Martin McAleese, suprug bivše irske predsjednice Mary McAleese je u izvješću početkom veljače naveo da je u više od četvrtine slučajeva država odgovorna za slanje djevojaka i žena u te praonice.

Kenny je istaknuo da nikakva isprika, bez obzira koliko bila iskrena, neće moći izbrisati ono što se zbilo. On se u ime vlade obvezao da će sljedećih dana raditi na konkretnom slijedu nakon isprika, ne preciziravši kakvom.

Vlada je zadužila suca Johna Quirkea da sastavi preporuke o sustavu odštete žrtvama, precizirao je ured premijera u priopćenju.

Izvor: t-portal / Večernji list

 

Popularni Članci