IPAK NEĆE SE OBUSTAVITI VAKCINACIJA Nakon kineskog cjepiva zabilježeni simptomi slični moždanom udaru

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Željko Lukunić/PIXSELL
Na Tajlandu je nakon cijepljenja protiv covida-19 kineskim cjepivom kompanije Sinovac Biotech zabilježeno šest slučajeva neobičnih nuspojava sličnih moždanom udaru, no unatoč tome nećemo obustaviti program cijepljenja tim cjepivom, rekli su danas vladini stručnjaci.

Šest medicinskih djelatnica u provinciji Rayong, istočno od Bangkoka, koje su cijepljene početkom ovog mjeseca, dobilo je simptome slične onima kod moždanog udara; među kojima su bili pospanost i utrnulost udova. Od tada su se, nakon liječenja od moždanog udara, oporavile, a kod njih nisu pronađeni krvni ugrušci, piše Index.

Skenirali mozak šest pacijentica

Tajland je zaprimio dva milijuna doza kineskog cjepiva CoronaVac i njime je za sada cijepio više od 600.000 ljudi diljem zemlje. Naručio je još 1.5 milijuna doza, piše Reuters.

"Stručnjaci nisu mogli sa sigurnošću reći što je uzrokovalo ove simptome, za koje smatraju da su vjerojatno povezani sa živčanim sustavom i da nisu fatalni", rekla je Kulkanya Chokephaibulkit iz bolnice Siriraj u Bangkoku.

Liječnici su skenirali mozgove svih šest žena i dobili normalne rezultate koji nisu upućivali na pojavu moždanog udara.

"Znanstveni panel se složio s nastavkom korištenja ove serije cjepiva jer su koristi od nje veće od mogućih privremenih nuspojava", kazala je Kulkanya.

Popularni Članci