I u Italiji misteriozno nestale dvije jahte ruskog oligarha

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dusko Jarmaz/PIXSELL
Talijanske vlasti su u potrazi za ruskim oligarhom Dmitrijem Mazepinom nakon što su dvije njegove luksuzne jahte koje su zaplijenjene pod sankcijama EU-a misteriozno nestale iz luke na Sardiniji. 

Jahte, obje nazvane Aldabra, ali s pomorskim zastavama dviju različitih država, nestale su iz sardinijske luke Olbia u razmaku od nekoliko tjedana prošlog ljeta. Jahte su zaplijenjene prošlog ožujka. To je prvi slučaj u Italiji da je Rus sa zamrznutom imovinom u zemlji uspio izbjeći sankcije EU-a.

Istraga koju je vodila financijska policija Olbije otkrila je da je prvi brod, napustio Olbiju u lipnju i zaustavio se u maloj luci Bizerte u Tunisu. Poznato je da je druga jahta napustila Olbiju za Savonu, luku u sjevernoj talijanskoj regiji Liguriji, prije nego što se uputila u Tursku. Trenutačno boravište jahti i gdje je njihov vlasnik nije poznato. Policija je rekla da je Mazepin angažirao stranu tvrtku, koja je zauzvrat angažirala kapetana sa Sardinije da premjesti jahte iz Italije. Posrednička tvrtka i kapetan bili su kažnjeni kaznama do 500.000 eura, piše Guardian, a prenosi Večernji list.

U Hrvatskoj je nestala jahta ruske oligarške obitelji iz marine u Betini na otoku Murteru. Zbog toga je ministar Oleg Butković smijenio tri osobe. 

Popularni Članci