HRVAT NA METI KONZERVATIVACA Živio u Dubrovniku, a sad je zvijezda dejting industrije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Modamily, koji je dostupan u cijelome svijetu, je daleko od klasične aplikacije za dejtanje. Idejni začetnik je Amerikanac hrvatskih korijena, Ivan Fatovic, koji je lansirao je website i aplikaciju. Svoju platformu definira kao svojevrsni most između dejting industrije i industrije plodnosti. Ono što je zajedničko ljudima koji se na nju prijavljuju je to da su svi spremni za osnivanje obitelji, a pomoću aplikacije traže ljude s kojima će je osnovati, kao i metode kojima će to učiniti.

Mama mu je inače iz Korčule, a tata iz Zadra. On se svako ljeto vreća u Split jer imaju stan na Žnjanu. Roditelji su mu se upoznali u Americi, pa se on i rodio u New Yorku, no peti razred osnovne je pohađao u Dubrovniku jer su se na kratko bili preselili. Zbog toga vrlo tečno govori i hrvatski. Jedno je vrijeme često dolazio u Zagreb.

- Čini mi se da su Hrvati, za razliku od Amerikanaca, manje opsjednuti poslom, da su ljudi koji znaju uzeti pauzu i uživati u sjajnim stvarima koje život nudi - kaže na upit o karakteru Hrvata, dodajući da mu je žao što veliki mladi umovi često odlaze iz naše zemlje radi posla. Hrvati i Amerikanci, smatra, imaju određene kulturološke sličnosti, piše Novac.hr.

- Mislim da i u Hrvatskoj i u Americi mladi danas duže no ikada čekaju da se skrase i imaju djecu. To je globalni kulturološki preokret. Ipak bih rekao da su Hrvatice više orijentirane na obitelj nego Amerikanke, ali su istovremeno i ambiciozne i žele doživjeti cijeli svijet. Većina mladih Hrvata govori nekoliko stranih jezika, dok Amerikanci govore samo engleski. Život u Europi omogućuje doživljaje više kultura, dok Amerikanci koji ne žive u velikim gradovima u blizini vide samo sebi slične ljude - smatra Ivan.

Prije nego što se posvetio Modamilyju, Fatovic je radio u filmskoj industriji. Snimao je sapunice, reklame, pa i filmove - pojavljuje se, među ostalim, u filmovima “Yuri and Me” i “Speed of Life”. No nisu to, kaže, bile velike uloge. Bez obzira na to, kretao se u holivudskim krugovima, upoznao je Tonyja Blaira, glumicu Jaime King, filmaša Kylea Newmana… Nakon nekog vremena se preselio iza kamere, u produkciju, a nakon toga se, u vrijeme velike ekonomske krize, zaposlio u Švicarskoj narodnoj banci. Ostatak je povijest, dogodio se Modamily. Osim aplikacijske verzije, taj projekt ima još jedan vid, u kojem je izraženiji individualni pristup.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Popularni Članci