'

Grčka je osmislila novi način za povećanje zarade od turista, jedna atrakcija sada košta 5000 dolara!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer Mratinović
Akropola u Ateni, jedan od najposjećenijih antičkih spomenika na svijetu, počela je nuditi privatne obilaske za 5.000 eura što je izazvalo prosvjede čuvara mjesta.

Prema službenoj web stranici jedinice ministarstva kulture koja upravlja mjestom na vrhu brda, ti će se grupni posjeti održavati izvan uobičajenog radnog vremena i ograničeni su na najviše pet osoba.

Uobičajeni posjeti koštaju 20 eura ili 30 eura za kombiniranu ulaznicu s drugim mjestima.

“Iskustvo Akropole sada nudi posjetiteljima ekskluzivnu priliku da privatno uživaju u ovom savršenom arhitektonskom izrazu grčkog duha”, stoji na web stranici Hellenic Heritage.

Moguća su do četiri grupna posjeta odjednom, s početkom u 7:00 ili 20:00 sati utorkom, petkom i subotom.

Prema grčkim medijima, prvi takav privatni obilazak dogodio se u subotu s ruskim parom i njihovim privatnim vodičem, prenosi Klix.

U utorak je stranica nudila nevođene posjete počevši od 12. srpnja, a s vodičima počevši od 2. kolovoza. Stranica kaže da se obilasci mogu voditi na engleskom, francuskom, njemačkom, grčkom, portugalskom, ruskom i španjolskom jeziku.

Program je izazvao kontroverzu kada je prvi put najavljen prošle godine, a sindikat koji zastupa čuvare arheoloških nalazišta rekao je da se protivi tim privatnim posjetima koji zaobilaze uobičajene službene vodiče.

Sindikat nije “dobio nikakve informacije o tome kako su ti obilasci organizirani”, rekla je predsjednica sindikata Georgia Kondyli.

“Možemo razumjeti da iza ove mjere stoji financijska potreba, ali moglo se drugačije organizirati”, dodala je Kondyli.

Uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine i izgrađena u petom stoljeću prije Krista, Akropola privlači sve veći broj turista, koje su dijelom putnici s kruzera.

Mjesto uključuje slavni hram Partenon, izgrađen u čast Atene.

Prošle je godine primio rekordnih četiri milijuna posjetitelja što je porast od 31 posto u odnosu na prethodnu godinu, s do 23.000 dnevno tijekom ljeta, što je prisililo organizaciju koja upravlja povijesnim mjestima u zemlji da uvede obilaske na određeno vrijeme.

Do porasta broja posjetitelja došlo je čak i nakon što je Akropola zatvorena na nekoliko dana tijekom jakog srpanjskog toplinskog vala.

Grčka vlada desnog centra optužena je za pokušaj uvođenja više privatnog upravljanja u muzeje i antičke lokalitete u zemlji, što je u državnu blagajnu donijelo više od 120 milijuna eura 2022.

Popularni Članci