POJAČANE AKTIVNOSTI POLICIJE Europski dan bez poginulih u prometu obilježava se u rujnu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: JM
Projekt EDWARD „Europski dan bez poginulih u prometu“ u organizaciji Europske mreže prometne policije (TISPOL) obilježava se diljem Europe četvrtu godinu za redom.

Projekt podržava svih 30 država članica spomenute Europske mreže prometne policije,  kao i velik broj poznatih organizacija i inicijativa i njihovih čelnika.

Dugoročni cilj ovog europskog projekta je smanjivanje broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu kao i senzibilizacija svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stavova.

Svrha projekta je da sudionici u prometu kritički promisle – barem i na kratko – o svakodnevnim rizicima s kojima se suočavaju te s kojima izlažu i ostale sudionike u prometu. 

Ovu četvrtu godinu za redom, tijekom rujna provodi se niz aktivnosti sve do završnog dana projekta, 26. rujna kada se obilježava Dan bez poginulih u prometu.

Prošle, godine na Dan bez poginulih u prometu u Republici Hrvatskoj nije zabilježena prometna nesreća s poginulim osobama.

Ministarstvo unutarnjih poslova provodit će pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu, te smanjenja broja prometnih prekršaja. 

Također, svakodnevno će na službenom twitter profilu MUP-a biti objavljene promotivne poruke projekta.

Građani se mogu uključiti u projekt potpisivanjem PRISEGE o poželjnom ponašanju sudionika u cestovnom prometu te postati dio dijaloga na društvenim mrežama preko #ProjectEDWARD.

Zajedničkim snagama možemo pridonijeti daljnjem smanjenju smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja u prometnim nesrećama i neka svaki dan bude Edward dan – Dan bez poginulih u prometu. Stoga je na TISPOL-ovoj web stranici započelo odbrojavanje do ključnog datuma.
 

TISPOL je nevladina organizacija, Europska mreža prometne policije, čije su članice sve države Europske unije, Norveška i Švicarska te kao promatrač Srbija. Do članstva Republike Hrvatske u EU, odnosno do 1. 7. 2013. i Hrvatska je bila u statusu promatrača, no nakon ulaska u EU, postali smo punopravni članovi. Sve države članice provode ciljane akcije tijekom cijele godine, sukladno planu, u zadano vrijeme. Provodi se devet akcija, iz nadležnosti rada prometne policije (teretna vozila i autobusi, brzina, alkohol i droga, pojas), a rezultati se unose u zadane obrasce, direktno na TISPOL-ovu web stranicu. Uz prometne prekršaje istovremeno se suzbijaju i kriminalna djela za čije provođenje se koriste vozila i cesta. 

Popularni Članci