'Erjavec iskoristio Ljubljansku banku za ponovnu kandidaturu'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.radioaktual.si
U Sloveniji vlada nesklad. Naime, premijer Janez Janša u srijedu je demantirao tvrdnje ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da je dogovor o Ljubljanskoj banci s Hrvatskom već bio toliko usklađen da je mogao biti parafiran 19. veljače. Kaže, radi se o predizbornoj kampanji.

Podsjetimo, Erjavec se trebao sastati s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić 19. veljače u Zagrebu, no do toga nije došlo jer je Janša Erjavca povukao kao pregovarača iz procesa rješavanja pitanja Ljubljanske banke

Janša je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da sastanak Erjavca s hrvatskom ministricom u Zagrebu nije bio fiksno određen te da je Erjavec najave o sastanku i izjave o uspjehu pregovora iskoristio kako bi pridobio političke poene uoči stranačkih izbora.

„Riječ je o ozbiljnim stvarima i nisam mogao dopustiti da ga netko podređuje parcijalnim, stranačkim interesima", rekao je Janša. Usto, ponovio je da je Erjavca s položaja pregovarača smijenio i zbog njegovih čestih izjava da sa svojom strankom uskoro izlazi iz vlade.

Budući da je Erjavec u utorak na konferenciji za novinare rekao da je s hrvatskom ministricom dogovorio veći dio rješenja, te da su konačni sporazum dvije vlade planirale prihvatiti početkom ožujka, kada bi i slovenski parlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor s EU-om, Janša je dao do znanja da stvari nisu tako daleko odmakle. Kazao je da su potrebni još neki koraci o kojima ovisi i njegov načelno dogovoreni sastanak s Milanovićem 10. idućeg mjeseca, ali da misli da je to do tada moguće napravit, piše HRT.

Izvori: Index.hr / HRT / DD

Popularni Članci