DUBROVNIK NA JEDNOJ OD LISTA Ovo su najpopularnije destinacije po izboru TripAdvisora

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Mjesta na popisu pokazuju koliko putnicima nedostaju i koliko ih žele posjetiti kada mjere vezane uz pandemiju popuste

Bali je trenutno najpopularnija destinacija na svijetu, a prestižnu nagradu Travellers’ Choice Awards dodijelio je najpoznatiji svjetski online savjetnik za putovanja TripAdvisor, piše Jutarnji.

Ovaj čarobni indonezijski otok je s četvrtog mjesta lani sada skočio na prvo i tako s trona skinuo London, iza kojeg se redom nižu Dubai, Rim i Pariz.

Na popisu svjetskih destinacija nije se našao niti jedan hrvatski grad, no zato su na popisu najpopularnijih Europskih gradova i Split (29. mjesto) i Dubrovnik (30.mjesto).

Popis najpopularnijih destinacija otkriva gdje su se to putnici odvažili otići u 2020., kao i o kojim su mjestima sanjarili dok ih je pandemija držala zarobljenima kod kuće.

Druge kategorije su 'trendi' destinacije, među kojima je na svjetskoj razini prvo mjesto zauzeo meksički Cabo San Lucas, a tu su i 'nove' destinacije na čijoj je listi prvi zasjeo Martinique smješten u Karipskom moru.

- Ovo su destinacije koje putnici žele iduće posjetiti - bilo da je riječ o postojećem turističkom dragulju ili neobičnom mjestu koje još nije čvrsto utabano na karti međunarodnih putnika - kazala je glasnogovornica TripAdvisora, Hayley Coleman, napomenuvši da mjesta na popisu pokazuju koliko putnicima nedostaju i koliko ih žele posjetiti kada mjere vezane uz pandemiju popuste.

Godina 2021. donijela je i novu TripAdvisor kategoriju - Nacionalni parkovi.

- Ljudi su u 2020. puno vremena provodili baveći se vanjskim aktivnostima i sudeći prema našem istraživanju čak 52 posto ih tvrdi kako sada radije idu u prirodu nego li prije pandemije. S obzirom na to, bilo je logično da uvedemo novu kategoriju, Nacionalni parkovi. Jedino pozitivno što je proizašlo iz ove pandemije je za mnoge nova ljubav prema povratku prirodi - kazala je Coleman.

Najpopularniji nacionalni park na svijetu je Serengeti u Tanzaniji, a mjestom na listi može se pohvaliti i Hrvatska čiji se nacionalni par Plitvička jezera našao na 21. mjestu. Kada je pak riječ o listi najpopularnijih nacionalnih parkova u Europi, tu su pak Plitvice zasjele na visoko 3. mjesto, iza Yorkshire Dalesa u Engleskoj i nacionalnog parka Vatnajokull na Islandu.

Čitave popise po kategorijama pogledajte OVDJE.

Popularni Članci