Dubrovačke ljetne igre prisjetile se uloga po kojima će Mira Furlan zauvijek ostati zapamćena

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marija Braut, 1981. god., iz arhive Dubrovačkih ljetnih igara
Jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 65. godini, objavljeno je na njenom službenom profilu na Twitteru. Legendarnu glumicu pamtit ćemo po velikim ulogama.

Na službenim profilima Facebooku i Instagramu Dubrovčkih ljetnih igara spomenute su uloge ove glumačke dive koje je odigrala u Dubrovniku.

"Na Dubrovačkim ljetnim igrama pojavljuje se krajem 70-ih, prvo kao studentica u epizodnim ulogama, kao jedna od vila u Držićevoj „Grižuli“ u parku Gradac, a zatim i kao Laura u „Dundu Maroju“ u režiji Tomislava Radića na Gundulićevoj poljani 1981. godine, kao Glorija u „Gloriji“ Ranka Marinkovića u režiji Georgija Para 1980. i 1981. na Boškovićevoj poljani te kao Ofelija u „Hamletu“ Williama Shakespeara na Lovrjencu u režiji Jiříja Menzela 1982. i 1983. godine. Kritika je tada zabilježila da je Mira Furlan Ofeliju odigrala precizno i sugestivno, sa svakom gestom i pokretom na pravom mjestu, a u prizoru ludila ostvarila najpotresniji trenutak predstave koji je s pravom nagrađen pljeskom na otvorenoj sceni", stoji u objavi.

Dubrovačke ljetne igre podsjetile su i kako je Mira Furlan bila nedvojbeno velika glumica, intelektualka i kozmopolitkinja.

"Zbog političkih i društvenih okolnosti, 1991. godine sa suprugom, redateljem Goranom Gajićem, seli u SAD gdje nastavlja glumačku karijeru i ostvaruje zapažene uloge u TV-serijama „Babylon 5“, „Izgubljeni“ i dr.", napisali su.

Preminula proslavljena glumica Mira Furlan je u ratnim godinama bila progonjena zbog ljubavi sa srbijanskim redateljem Goranom Gajićem zbog čega je nazivana izdajicom. Dobila je otkaz u Hrvatskom narodnom kazalištu i oduzet joj je i stan koji je naslijedila od bake. Redovito je dobivala prijetnje smrću. S Gajićem je 1991. godine bila primorana preseliti u Beograd, odakle su otišli u SAD.

5. studenog 1991. godine objavljeno je potresno pismo Mire Furlan u kojem, između ostalog, spominje Dubrovnik. 

"Znam da se u ovom času sve te priče o kozmopolitizmu umjetnosti čine deplasiranima. Znam da se čini neumjesnim zaklinjati se u pacifizam, opću ljubav i bratstvo svih ljudi, dok ginu ljudi, ginu djeca, mladići se vraćaju kući zauvijek osakaćeni. 

Kako da kažem bilo što što neće zvučati kao deplasirana glupost u trenutku kad se, iz apsolutno neshvatljivih razloga, prijeti Dubrovniku u kojem sam igrala svoju najdražu predstavu, "Gloriju"?", napisala je između ostalog Mira 1991.

Cijelo pismo pročitajte ovdje.

Popularni Članci