DIO EUROPE POD NOVIM LOCKDOWNOM ​Što planira Hrvatska ako stigne pogoršanje epidemije?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 135 novih slučajeva oboljenja od covida-19. Iako ta brojka nikako nije zanemariva - u prvom valu, kad smo uveli strogi lockdown, najveći broj oboljelih u jednom danu iznosio je 96 - Hrvatska već neko vrijeme bilježi ozbiljan pad dnevnog broja novozaraženih: početkom mjeseca uobičajeno je dnevni broj oboljelih bio veći od 300.

Da se radi o pozitivnom trendu, potvrđuje i prosječni dvotjedni broj zaraženih na 100.000 stanovnika: 9. rujna u Hrvatskoj je taj broj iznosio 93, a prekjučer - 64. No, stručnjaci dvoje hoće li se on nastaviti: dolaskom hladnijeg vremena, prognoziraju, broj zaraženih mogao bi početi rasti, a tome bi moglo pridonijeti i slabije pridržavanje mjera do čega u pravilu dolazi kad se građani opuste zbog dobrih pokazatelja.

- Pad novooboljelih je vidljiv i to, naravno, budi optimizam. Još jedna brojka ide u našu korist, a to je broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, koji je u padu. Prosjek u zadnjih 17 dana je 3,49. Naravno, i dalje smatramo da će razvoj situacije ovisiti o ponašanju, odnosno pridržavanju mjera svakog pojedinca - kaže Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite.

S druge strane, u većini država zapadne i sjeverne Europe događa se upravo suprotan trend, brojke su izrazito uznemirujuće u mnogim državama, zbog čega ih sve više postupno počinje uvoditi ozbiljne restrikcijske mjere. Dobar dio Madrida je u karanteni, u lockdownu su dijelovi Velike Britanije u kojoj je zabranjeno i svako druženje više od šestero ljudi, slično je i u Nizozemskoj u kojoj zaraza divlja, u Češkoj su zatvorene srednje škole...

Krajnja mjera

Ima li Hrvatska plan ako se situacija dramatično pogorša?

- Svi znamo što lockdown radi ekonomiji i općenito našim životima. Smatram da je to krajnja mjera koja bi bila posljedica neodgovornosti svih nas, a naravno, to nitko ne želi - kaže Božinović te dodaje da svaka zemlja određuje svoje mjere. Uvjeren je da kod nas neće doći do novog lockdowna.

- Mi se trudimo da većih restrikcija ne bude. U stalnoj smo komunikaciji s građanima putem medija, sa zainteresiranim stranama organiziramo sastanke. Primjerice, do kraja ovog tjedna imamo sastanak s ugostiteljima i predstavnicima turističke djelatnosti - kaže Božinović i dodaje da je cilj pronaći rješenja koja su najbezbolnija za sve; održavanje povoljne epidemiološke situacije, ali i očuvanje ekonomije, radnih mjesta i normalnog funkcioniranja života općenito.

Uspoređujemo li mjere u Hrvatskoj u odnosu na zemlje koje su sjevernije od nas, jasno je da su znatno blaže. Naime, u Hrvatskoj se većina mjera odnosi na nošenje maski, distancu i, ovisno o županijama, ograničavanje broja ljudi na privatnim okupljanjima, uglavnom na sto ili 50. S druge strane, kazna za nenošenje maski nema.

Promatrajući epidemiološke pokazatelje tijekom rujna, doista se stječe dojam da se virus geografski seli prema sjeveru, što su neki znanstvenici već natuknuli. Epidemiolozi su oprezni kada daju ocjene, jer iako imaju više saznanja o virusu, i dalje ga smatraju nepredvidivim. Prema toj teoriji, čini se da je virus u Hrvatsku stigao iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su imale najgore pokazatelje u srpnju. Već u kolovozu su im brojke zaraženih počele padati, baš kad su u Hrvatskoj rušile rekorde. Srbija sada može reći da zarazu drži pod relativnom kontrolom: u ponedjeljak je imala 30 novozabilježenih slučajeva. S druge strane Slovenija, nama susjedna zemlja na sjeveru, koja je jako dobro stajala cijelo ljeto, bilježi znatan porast. Ona je 9. rujna imala kumulativno 25 oboljelih na sto tisuća stanovnika tijekom prethodnih 14 dana, a jučer je bila na gotovo 79. Idemo li još sjevernije, u Austriji je kumulativni broj 112, odnosno dvostruko veći nego u Hrvatskoj, a tijekom kolovoza bio je nekoliko puta manji. Što idemo sjevernije, brojke rastu: u Nizozemskoj je, primjerice, 14. rujna dnevni broj novozaraženih bio 1300, a jučer - 2914.

Kafići rade do 22 sata

U Španjolskoj i Francuskoj situacija je najteža u EU, brojke su goleme, no pokazatelji zadnja dva tjedna ukazuju na poboljšanje. Usporedimo li jučerašnji dan s posljednja dva utorka, vidjet ćemo da je u Španjolskoj 14. rujna bilo 9169 novozaraženih, tjedan dana kasnije njih 4251, a jučer - 2425. U Francuskoj je broj u istom razdoblju pao sa 6158 na 4070.

Većina teško pogođenih država posezala je s rastom brojki za restriktivnijim mjerama: većina ih je zabranila rad kafića nakon 22 sata, a kod nas je ta granica još postavljena na 24 sata. U Velikoj Britaniji koja je se u 20 dana popela s 35 na 101 zaraženog na 100 tisuća stanovnika, gledajući prosjek od 14 dana, uvela je zabranu okupljanja više od šest osoba, osim na svadbama na kojima može biti ukupno 15 ljudi. Idu do te mjere da su zabranili i kućne posjete osobama koji nisu ukućani, kafići i pubovi ne smiju raditi nakon 22 sata, a uz sve to propisane su i velike kazne i to čak do 10.000 funti. U Španjolskoj na ulice izlazi vojska i pojačan broj policijskih službenika koji će pratiti poštivanje mjera.

U većem dijelu Francuske barovi i restorani zatvaraju se u 22 sata, a u Marseilleu su potpuno zatvoreni na 15 dana. Okupljanja su im ograničena na deset osoba, a u Parizu, Toulouseu, Nici, Lilleu i Lyonu maske su obavezne i na otvorenom. Njemačka Bundeslige igra se bez gledatelja, a 50 eura je minimalna kazna za one koji u trgovinama ili javnom prijevozu ne nose masku.

Popularni Članci