UVELI DRAKONSKE MJERE ZAŠTITE Crna Gora jedina u Evropi bez zaraženih koronavirusom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Olja Ljubišić
Crna Gora jedina je zemlja u Evropi kojoj za sada uspijeva da nema nijednog zaraženog koronavirusom, za razliku od Srbije koja je pred odlukom o uvođenju vanrednog stanja.

Čini se da se, u ovom slučaju, Crna Gora pokazala odgovornom i na vreme preduzela odgovarajuće mjere.

Prema poslednjim podacima, u Crnoj Gori ima 69 testiranih tokom poslednja dva mjeseca. To je, navode iz tamošnjeg Instituta za javno zdravlje, stopa od od 109,5 na milion. Pod nadzorom je 638 osoba.

Srbija, koja ima nešto manje od sedam miliona stanovnika i prema poslednjim podacima 46 zaraženih, testirala je ukupno 268 osoba – otprilike, 38 testiranih na milion stanovnika.

Iako nema zaraženih, u Crnoj Gori nema nastave. Zabranjeno je uplovljavanje svih kruzera i jahti u luke sve do 2. aprila. Zabranjeno je okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mestima.

Posebne mjere sprovode se na graničnim prelazima, gdje se rigorozno kontroliše ulazak putnika, prenosi Seebiz.

Doktorka iz Instituta za rehabilitaciju “Simo Milošević” u Igalu, čije je ime poznato redakciji, za Nova.rs objašnjava kako je “tajna” najverovatnije u tome što Crna Gora ima poprilično manje stanovnika nego Srbija, pa su i sve mjere lakše primjenjive i bolje se kontrolišu.

Dodaje i da je njen utisak to da su zdravstvene službe u Crnoj Gori dobro koordinisane i da se preduzimaju sve moguće mere prevencije i zaštite.

Kaže da u njenoj ustanovi, koja, inače, prima i pacijente iz regiona na rehabilitaciju, trenutno nema nikoga iz inostranstva.

“Ukoliko se virus pojavi, mi već imamo spremne sobe za izolaciju. Pridržavamo se i svih higijenskih mjera”, objašnjava sugovornica Nova.rs

Razgovor završava rečenicom: “Čuvajte se”.

Nova.rs razgovarala je i sa nekima koji su se odvažili da iz Crne Gore krenu put Srbije, sa Tivatskog aerodroma ispraćeni su rečenicom, kao da idu u rat – “Srećno u Beograd”.

Popularni Članci