'Crna gljivica' koja napada preboljele od Covida prvi put zabilježena izvan Indije: Evo gdje su se pojavili novi slučajevi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Infekcija "crnom gljivicom", koja napada one koji su preboljeli zarazu koronavirusom i uzrokuje velike probleme u Indiji gdje je registrirano na tisuće slučajeva, sada je prvi puta zabilježena izvan te zemlje.  

Riječ je o rijetkoj infekciji - mukormikozi, koju uzrokuje „crna gljivica“ koja se najčešće nalazi u tlu i trulim biljkama. Čovjek se inficira udisanjem spora, a mukormikoza napada sinuse, oči, mozak i pluća…

Stopa smrtnosti je visoka, oko 50 posto, a ako se ne liječi, može biti i preko 90 posto. Infekcija se češće javlja kod osoba s oslabljenim imunitetom  - dijabetičara, onkoloških pacijenata, kao i pacijenata koji zbog drugih bolesti često koriste kortikosteroide.

Kako bi im spasili živote, onima koji stignu prekasno liječnici su prisiljeni često izvaditi oko da infekcija ne bi zahvatila mozak. 

Slučajevi ove opake zaraze zabilježeni su u Čileu i još jedan u Urugvaju, što izaziva strah mnogih. 

Čileanski infektolozi su rekli: "Slučajevi gljivičnih infekcija otkriveni su od početka pandemije, ali učestalost se povećala, a teških slučajeva je sve više."

Znanstvenici iz Urugvaja također su rekli da je slučaj otkriven kod 50-godišnjaka koji se prošli tjedan oporavio od Covida-19, navodi The Times, a prenosi Metro.

Popularni Članci