CIJELA ITALIJA POSTALA CRVENA ZONA Situacija u hrvatskom susjedstvu dramatična, u karanteni 60 milijuna ljudi

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U svijetu je ukupan broj slučajeva zaraze koronavirusom premašio 114 tisuća.

U Italiji je u posljednja 24 sata drastično porastao broj mrtvih i zaraženih u epidemiji koronavirusa unatoč uvođenju karantene u Lombardiji i drugim sjevernim regijama u nastojanju da se uspori širenje virusa, što je mjera koju je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala odvažnom. U Italiji je zaraženo 7985 ljudi, a 463 osobe su umrle, piše Index.

Italija je zabilježila najviše smrti od virusa Covid-19 od svih drugih zemalja izvan Kine, gdje je u prosincu počela epidemija.

Talijanski premijer Giuseppe Conte objavio je u ponedjeljak navečer na izvanrednoj konferenciji za novinare da sve mjere koje je dekretom proteklog vikenda uveo za Lombardiju i 14 drugih talijanskih provincija od utorka ujutro vrijede za teritorij čitave Italije, a sve u nastojanju da se obuzda širenje koronavirusa, donosi Jutarnji list.

Restrikcije podrazumijevaju zabranu svih javnih okupljanja i ograničavanje svih kretanja osim onih neophodnih za posao i hitne situacije. Naređeno je zatvaranje svih kina, kazališta, teretana, disko klubova i pubova, otkazuju se sprovodi i vjenčanja te svi sportski događaji, uključujući i nogometne utakmice Serie A. Sve škole i sva sveučilišta neće raditi do 3. travnja, a kruzerima je zabranjeno pristajanje u većini luka.

- Ova odluka je nužna da zaštitimo naše najranjivije sugrađane, izjavio je Conte napominjući da će njezina provedba biti uspješna samo ako 'svi budemo surađivali i prolagodili se ovim strogim mjerama'.

- Nema više noćnog života. Ne možemo više dopustiti to, s obzirom da su noćni izlasci prave prilike za širenje zaraze, rekao je talijanski premijer, prenosi Jutarnji list.

Popularni Članci