OD FRANCUSKE DO ŠVEDSKE Brojne europske zemlje zbog koronavirusa uvode nove mjere

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Youtube
Europske zemlje ovih se danas nose sa sve većim brojem novootkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom. Dok neke vlade najavljuju mjere koje zvuče iznimno rigidno, druge govore kako nema razloga za paniku ni poteze poput zatvaranja škola. 

Telegram donosi kratki pregled današnjeg stana i najavljenih mjera.

ŠTO RADI I PLANIRA FRANCUSKA?

Francuska je proglasila maksimalnu razinu opasnosti od Covida-19 u Lyonu, Lilleu, Grenobleu i Saint Etienneu u subotu, nakon što je to već ranije učinila u Parizu i Marseilleu. Danas su stupile na snagu mjere kojima je predviđeno zatvaranje svih barova i stroži zdravstveni protokoli u restoranima. Dnevni broj zaraženih u petak je dostigao novi rekord, kada je zabilježeno više od 20.000 slučajeva. BBC javlja da Covid pacijenti zauzimaju oko 40 posto kapaciteta odjela za intenzivnu skrb.

ŠTO RADI I PLANIRA POLJSKA?

Starijim će osobama odsad svakodnevno biti omogućen odlazak u kupnju od 10 do 12 sati, u vrijeme posebno određeno za njih, a država će domovima umirovljenika isplatiti dodatnih 38 milijuna zlota (više od 64 milijuna kuna), rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji za novinare. No dodao je kako smatra da još uvijek nije potrebno zatvarati škole, premda je početkom tjedna dao naslutiti da bi se vlada mogla odlučiti na taj potez.

ŠTO RADI I PLANIRA AUSTRIJA?

Austrija je zabilježila u subotu rekordni dnevni broj novih slučajeva koronavirusa, 1235. Austrijsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je Beč i dalje glavno žarište s 511 novozaraženih u zadnja 24 sata. Međutim, situacija u bolnicama u zemlji i dalje je stabilna, navodi ministarstvo. Ukupno je 10.800 aktivnih slučajeva koronavirusa u Austriji.

ŠTO RADI I PLANIRA ITALIJA?

Maske su obavezne svuda osim po kućama. Talijanska vlada razmišlja o uvođenju dodatnih mjera protiv širenja koronavirusa, ali bez povratka u potpuni lockdown, izvijestili su talijanski mediji. Maske su obvezne svuda osim po kućama. Novi zakon bi zabranio okupljanja ispred barova i restorana. Vlada još raspravlja o tom prijedlogu, ali se očekuje da će nova pravila biti predstavljena do četvrtka. Vlasti su u subotu izvijestile o 5372 nova slučaja u zadnja 24 sata.

ŠTO RADI I PLANIRA NJEMAČKA?

Nakon Berlina i Frankfurta u subotu je i Köln premašio gornju granicu novozaraženih koronavirusom, zbog čega se uvode posebne mjere poput zabrane konzumacije alkohola u kasnim večernjim satima na javnim mjestima, kao i nošenje zaštitne maske u pješačkim zonama. Gradonačelnica Henriette Reker je za sada odustala od mjere zatvaranja ugostiteljskih objekata u kasnim večernjim satima, što je na snazi u Berlinu i Frankfurtu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u petak u razgovoru s gradonačelnicima najvećih njemačkih gradova dogovorila mjere koje se primjenjuju u slučaju prelaska rizične vrijednosti od 50. Merkel je tom prilikom istaknula kako je cilj mjera sprječavanje novog ‘lockdowna’ u Njemačkoj ove jeseni i zime. U zadnja 24 sata u Njemačkoj je zabilježen 4721 novi slučaj koronavirusa.

ŠTO RADE I PLANIRAJU OSTALI?

– Škotska je zabranila rad barova i restorana u posebno zahvaćenim regijama

– Nekoliko regija na sjeveru Engleske također bilježe puno slučajeva, zbog čega su vlasti najavile zatvaranja lokala i druge restrikcije

– Švedska je zadržala limit od 50 ljudi za veća okupljanja. U nekim regijama razmatraju se mjere kojima bi se ljudima savjetovalo izbjegavanje javnog prijevoza i restorana

Popularni Članci