'

„Bolje da su me ubili u idućoj misiji“

Autor: dubrovackidnevnik.hr
„Ustrijelio sam ga, dva puta u čelo. Pao je iz drugog puta ispred svog kreveta. Ustrijelio sam ga i treći put na isto mjesto. Bio je mrtav, nije se micao. Jezik mu bio van. Gledao sam ga kako po posljednji put refleksno udiše“, Guardianu je opisao umirovljeni američki specijalac koji je navodno ubio Osamu bin Ladena.

Napis je u javnosti izazvao brojne kotroverze budući da se ovaj specijalac mornaričke postrojbe Tuljani žalio i na američku vojsku. „Napustili su me. Prepustili sudbini, bez financijske potpore, zdravstvene zaštite i sigurnosnih mjera nakon što sam odlučio nastaviti sa svojim civilnim životom“, požalio se. Također je kritizirao nedostatak zaštite nakon što je ubio najtraženijeg terorista, a ulazak u program zaštićenih svjedoka je najbolje što su mu ponudili.

Naime, Tuljani su 2. ožujka 2011. godine ušli u skrovište vođe Al Qaide u pakistanskom gradu Abbottabadu, gdje su ga i ubili. Nakon toga je specijalac osjetio da bi trebao otići u prijevremenu mirovinu, i to tri godine prije nego što bi napunio 20 godina službe, nakon čega mu je vojska ukinula zdravstvenu zaštitu, kao i njegovoj obitelji. „Da su me ubili u idućoj misiji, moja obitelj bila bi zbrinuta. Šteta što nisu“, dramatično zaključuje specijalac.
 

Popularni Članci