BIT ĆE DOVOLJNO JEDNO CJEPIVO Poznati rezultati velike znanstvene studije koja je koristila i uzorke iz Hrvatske

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: enriquelopezgarre, pixabay
Nakon provedenog velikog istraživanja, znanstvenici s američkog istraživačkog instituta "Walter Reed Army" (WRAIR) tvrde da koronavirus u svijetu ipak nije značajno mutirao i sugeriraju da bi za sve zaražene učinkovito moglo biti isto cjepivo.

U istraživanju koje su vodili znanstvenici dr. Morgane Rolland i dr. Kayvon Modjarrad analizirani su uzorci više od 27.000 osoba koje su zaražene koronavirusom diljem svijeta, a među uzorcima su i oni uzeti iz Hrvatske u ožujku 2020. godine.

Kako bi odredili mutacije SARS-CoV-2 virusa od izbijanja pandemije, znanstvenici su usporedili čak 18.514 neovisnih genomskih sekvenci virusa koje su prikupili iz čak 84 zemlje svijeta. Sve te uzorke su proučili i u njima tražili varijacije indikativne za mutaciju. Njihova analiza otkrila je niske procjene genetske diferencijacije kod koronavirusa od početnog izbijanja pandemije pa do danas.

SARS-CoV-2 virus je, navode u ovoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, mutirao više kao rezultat slučajnog postupka, a ne prilagođavanjem ljudskim domaćinima koje napada.                    

Već prije istraživači iz laboratorija Los Alamos u New Mexicu i sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini ustvrdili su da je genetska inačica SARS-CoV-2 virusa sposobnija zaraziti ljudske stanice od izvornog oblika koji se pojavio u Kini. Ta jedina značajna mutacija, nazvana „D614G“ koja je smještena unutar proteina koji tvori šiljak virusa i koristi ga za proboj u naše stanice, pojavila se nakon početka epidemije u Wuhanu, vjerojatno u Italiji. Sada se bilježi u čak 97 posto uzoraka u cijelom svijetu.

- Kao i u drugim istraživanjima, primijetili smo da je mutacija „D614G“ u šiljastim S proteinima naglo porasla od početka pandemije, no nismo tu mutaciju mogli povezati sa specifičnim adaptivnim silama virusa. Kad se virusi razmnožavaju i šire među populacijom, očekujemo mutacije, a neke se mogu popraviti vrlo brzo - navodi Morgane Rolland.

Znanstveni tim sugerira da bi s obzirom na nisku razinu genetskih varijacija, perspektivni kandidat za cjepivo vjerojatno bio jednako učinkovit protiv svih trenutno cirkulirajućih sojeva koronavirusa.

"Uzorci pokazuju da je SARS-CoV-2 virus manje raznolik od virusa HIV-a i gripe. Stoga možemo biti oprezni optimisti i reći da virusna raznolikost neće biti prepreka za razvoj široko zaštitnog cjepiva protiv infekcije COVID-19“, ističe znanstveni tim.

Kao što je poznato razvoj novog cjepiva u normalnim uvjetima traje desetak godina, no budući je pandemija koronavirusa paralizirala cjelokupno gospodarstvo te izazvala brojne medicinske probleme krenulo se ubrzani razvoj cjepiva. Stručnjaci predviđaju da će učinkovita vakcina protiv Covida-19 biti dostupna početkom iduće godine ili u možda već koncem ove godine.

Trenutno je 30 cjepiva u kliničkoj fazi istraživanja te 139 u pretkliničkoj fazi. Od tih tridesetak cjepiva u kliničkoj fazi, njih sedam je daleko odmaklo i testiraju se na stotinama tisuća ljudi po cijelom svijetu.

Popularni Članci