Biden sutra postaje predsjednik, Washington čuva više od 20 tisuća rezervista

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot, YouTube
DEMOKRAT Joe Biden ušao je u utrku za Bijelu kuću optužujući republikanskog predsjednika Donalda Trumpa da potiče nasilje krajnje desnice i s obećanjem da će pobijediti u "bitki za dušu" Amerike.

Biden, najstariji predsjednik u povijesti SAD-a, nakon nasilja na Kapitolu i suočen s razornim učinkom pandemije ustrajno poziva na jedinstvo.

Pandemija koja je u ožujku prošle godine naglo paralizirala predizbornu kampanju oduzela mu je jedan od najjačih aduta: izravan kontakt s biračima.

Strogo je poštivao zdravstvene upute pa nije bio toliko prisutan na terenu. Kampanju je vodio daleko od birača, izbjegavajući često novinare, na što su upozoravali njegovi kritičari.

Donald Trump, koji ga je prozvao "Pospanim Joeom", izrugivao se "dječjim pitanjima" koja su mu postavljali novinari i nije propuštao kritizirati njegovu fizičku formu. 

Inauguracija novoizabranog američkog predsjednika u Washingtonu u srijedu bit će dan kakav se ne pamti - demokrat Joe Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris položit će prisegu u pustom gradu prepunom vojske.

Stanovnicima Washingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtualnim putem prate inauguraciju 46. predsjednika Sjedinjenih Država kako ne bi riskirali zarazu koronavirusom.

Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i golem broj pripadnika snaga sigurnosti koji su raspoređeni po zabarikadiranom gradu, šokiranom napadom pristaša predsjednika Donalda Trumpa na Kapitol 6. siječnja.

Ni Trump neće nazočiti svečanosti. Kad Joe Biden u podne po mjesnom vremenu položi ruku na Bibliju, on će već biti izvan Washingtona, čime će prekinuti tradiciju mirnog i uljudnog prijenosa vlasti.

Tradicija nalaže da predsjednik u odlasku i njegova prva dama dočekaju novi predsjednički par ujutro na dan prisege i da zajedno dođu na Kapitol.

Njegov potpredsjednik Mike Pence bit će nazočan ceremoniji.

Washington je od napada na Kongres, hram američke demokracije, pretvoren u utvrdu.

Više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde, vojnih rezervista, naoružani kruže gradom. Postavljene su žičane ograde i betonski blokovi kako bi se zaštitilo spomenike kao što su Bijela kuća i Kapitol ili kako bi se zatvorile glavne prometnice.

Biden će nakon prisege održati tradicionalni govor u kojem će staviti naglasak na pomirbu Amerikanaca.

Nastupit će pop zvijezda Lady Gaga koja će otpjevati američku himnu i latino diva Jennifer Lopez.

Na povratku, povorka 46. američkog predsjednika zaustavit će se nekoliko stotina metara od Bijele kuće i Joe Biden uputit će se do svoje nove rezidencije pješice.

Tada će moći najaviti svoje prve predsjedničke odluke.

Umjesto tradicionalnih balova i koncerata, večer će se provesti uz televiziju na kojoj će se prenositi posebna emisija koju će voditi glumac Tom Hanks, dok će se Joe Biden i Kamala Harris javnosti obratiti preko malog ekrana, piše Jutarnji list.

Popularni Članci