Američka obavještajna služba: Ruske rakete pale na Poljsku, ubile dvoje ljudi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Jarosław Wolski Twitter
U gradu Przewodow na poljskoj strani poljsko-ukrajinske granice došlo je do eksplozije, a prema prvim informacijama dvije osobe su smrtno stradale. Na licu mjesta su vojska i policija, ali uzrok eksplozije još nije poznat. Kako javlja Bild, koji se poziva na poljski Radio Zet, dvije zalutale rakete pogodile su sušare za žito.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki sazvao je hitan sastanak Odbora za pitanja nacionalne sigurnosti i obrane, napisao je glasnogovornik poljske vlade Piot Müller na Twitteru nakon što je visoki dužnosnik američke obavještajne službe potvrdio da su ruski projektili pali na Poljsku, članicu NATO-a, ubivši dvoje ljudi.

Müller nije spomenuo o čemu bi Odbor trebao raspravljati, ali lokalni mediji izvijestili su da bi sastanak mogao biti povezan s prijavljenom eksplozijom na poljskoj granici s Ukrajinom, donosi Jutarnji list.

Rusija je u utorak granatirala gradove i energetske objekte diljem Ukrajine, uključujući Lavov, grad na zapadu zemlje u blizini Poljske.

Reporter Kijev Independenta Ilija Ponomarenko kratko je komentirao na Twitteru kako je ‘Rusija sada stvarno najeb***‘.

Poljski politolog, novinar i analitičar Jarosław Wolski piše kako je situacija ozbiljna.

- ‘Nešto‘ je palo na Przewodów u četvrti Hrubieszów. Dvije osobe su mrtve. Međutim, krater ukazuje na krstareću raketu koja je možda ‘zalutala‘. Kao i ostaci pronađeni na licu mjesta. Usput, postoje samo dvije mogućnosti: ‘zalutala‘ ruska krstareća raketa ili projektil ukrajinskog protuzračnog obrambenog sustava, kojem samouništavač nije radio. Obje su mogućnosti jednako vjerojatne, međutim, priroda kratera i nedostatak šrapnela na traktoru i prikolici upućuju na broj 1 - napisao je Wolski na Twitteru.

- Molim vas ostanite mirni. I bez obzira na političke simpatije, vjerujte službenim vladinim najavama i ne paničarite. Pričekajmo službenu objavu - naglasio je.

Inače, Przewodów je povijesno selo u Lublinskom vojvodstvu, sa 530 stanovnika, po Wikipediji na poljskome. Posrijedi je dio Galicije koji je poslije drugoga svjetskog rata ipak ostao u Poljskoj. U tom kraju živi i ukrajinska manjina, grkokatoličke vjeroispovijesti, prenosi Jutarnji list.

Popularni Članci