AKO UČINIMO SVE KAKO TREBA Što dolazi nakon omikrona?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
'Ako učinimo sve kako treba, mislim da u 2022. godini covid više neće toliko dominirati našim životima', smatra dr. Tom Frieden, američki stručnjak za zarazne bolesti.

Zamislite ne tako daleku budućnost u kojoj možete rezervirati ljetovanje u Italiji ili ne razmišljati o tome da skinete masku za diplomsko fotografiranje. Nakon 25 mjeseci pandemije to može zvučati kao fantazija, piše CNN. No, stručnjaci za zarazne bolesti ne fantaziraju, nego zaista tvrde da se pandemiji covida-19 ove godine može nazirati kraj.

"Ako učinimo sve kako treba, mislim da u 2022. godini covid više neće toliko dominirati našim životima", rekao je za CNN dr. Tom Frieden, koji je bio na čelu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u vrijeme mandata Baracka Obame.

'Nitko od nas nije očekivao omikron'

I epidemiologinja dr. Yvonne Maldonado sa sveučilišta Stanford te stručnjaci američki zdravstvenih agencija i lokalni službenici javnog zdravstva nastoje predvidjeti kako će izgledati sljedeća faza pandemije i kada će do nje doći.

"To zaista ne možemo točno znati. Nitko od nas nije očekivao omikron. Bilo je nagovještaja, ali nismo očekivali da će se dogoditi baš ovako kako se dogodilo", kaže dr. Maldonado.

Naime, postoje modeli bolesti i lekcije iz prijašnjih pandemija, ali način na koji se pojavila visokozarazna varijanta omikron, prilično je zamaglila kristalnu kuglu znanstvenika. A omikron je učinio mnogo. Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, više od četvrtine ukupnih slučajeva covida-19 u SAD-u prijavljeno je u posljednjih mjesec dana, upravo zbog širenja omikrona. Od četvrtka je u 14 američkih saveznih država broj slučajeva pao za najmanje 10 posto u usporedbi s prošlim tjednom, ali je istodobno u 26 država zabilježen porast za najmanje 10 posto.

'U svibnju ili lipnju moći ćemo dići glave'

Čini se da je val dosegao vrhunac na onim područjima gdje se omikron najprije pojavio, primjerice u Bostonu i New Yorku. U drugim dijelovima SAD-a i dalje se nekontrolirano širi. U Atlanti su, recimo, bolnice i dalje pretrpane, a Nacionalna garda u Minnesoti popunjava rupe u zdravstvenom sustavu budući da je mnogo bolničkog osoblja bolesno. Guverner Louisiane John Bel Edwards izvještava o ogromnom, još neviđenom broju hospitalizacija i smrtnih slučajeva od covida u toj saveznoj državi. Stručnjaci za zarazne bolesti, međutim, vide nadu u onome što se dogodilo u Južnoj Africi, gdje se ustudenome prošle godine najprije pojavio omikron. Ondje je zaraza brzo dosegla vrhunac, ali isto tako je i brzo pala. Slično je bilo i u Velikoj Britaniji pa stručnjaci smatraju da će se isti scenarij dogoditi posvuda.

"Očekujem da će kratkoročno - sljedećih četiri do šest tjedana - situacija i dalje biti vrlo teška", kazao je za CNN dr. John Swartzberg, stručnjak za zarazne bolesti i imunologiju iz Škole za javno zdravstvo kalifornijskog sveučilišta Berkeley.

On vjeruje da će od ožujka do proljeća ili ljeta situacija biti kao prošle godine, uz kontinuirani pad broja slučajeva. "Optimizam će prevladati i moći ćemo učiniti više stvari u našim životima. Mislim da u ćemo u svibnju ili lipnju zaista moći dići glave. Prilično sam optimističan", kaže dr. Swartzberg.

'Pojavit će se još jedna varijanta virusa'

Dio njegovog optimizma proizlazi iz činjenice da će mnogo veća populacija biti imuna, što zbog procijepljenosti, a što zbog toga da su preboljeli covid zaraženi omikronom.

"Općenito govoreći, razina imuniteta u našoj populaciji bit će puno veća nego što je bila tijekom vala pandemije izazvanog omikronom i deltom, koji još uvijek kruže, a bit će od pomoći i s eventualnim novim varijantama. U kojoj mjeri, ovisit će o dostupnosti lijekova", smatra dr. Swartzberg.

No, koronavirus vjerojatno nikada neće posve nestati.

"U potpunosti očekujem da će se još jedna varijanta virusa pojaviti. To su scenariji koji stvarno unose neizvjesnost u ono što slijedi", kaže dr. Maldonado.

Sljedeća varijanta mogla bi biti jednako zarazna ili čak zaraznija od omikrona. Znanstvenici ne znaju što će ona donijeti, hoće li simptomi biti ozbiljniji ili ih gotovo uopće neće biti.

Najgori i najbolji scenarij

“Uopće nije jasno što slijedi”, kaže dr. George Rutherford, epidemiolog sa Sveučilišta California u San Franciscu.

On smatra da bi virus mogao postupno mutirati, kao što se dogodilo s alfa i beta varijantom ili bi mogao napraviti veliki skok, kao što je bilo s deltom i omikronom. Primjerice, virus gripe H1N1 bio je posve novi virus kada je započeo jednu 1918. započeo jednu od najgorih pandemija u povijesti (Španjolska gripa) zarazivši čak trećinu svjetske populacije i usmrtivši 50 milijuna ljudi. Ta je pandemija završila, ali taj virus je i danas s nama.

"To je bio pradjed svih virusa H1N1 koje vidimo svake godine. Otada je bilo mnogo mutacija, ali iz istog soja. Stoga je moguće da će se slična stvar dogoditi i s ovim virusom", kaže dr. Maldonado dodajući kako je to "najbolji scenarij".

U tom bi se scenariju svijet morao usredotočiti na zaštitu onih koji su osjetljivi na teške bolesti, omogućiti im cijepljenje te pristup monoklonskim antitijelima i antivirusnim lijekovima. Tvrtke koje razvijaju cjepiva trebale bi napraviti cjepiva specifična za pojedine varijante koronavirusa kako bi ljudi mogli biti cijepljeni protiv covida-19 svake godine. Države bi također morale poboljšati testiranje. Najgori bi scenarij bio da neka nova varijanta virusa uspije zaobići zaštitu koju daju cjepiva i lijekovi. Dr. Maldonado smatra, pak, da je takvo što malo vjerojatno.

Sada smo u fazi 'Odaberi svoju avanturu'

I dr. Anthony Fauci, ravnatelj američkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, nada se da se taj scenarij neće obistiniti.

"Ne mogu reći kolike su šanse da se to dogodi, ali moramo biti spremni. Trebamo se nadati najboljem i pripremati se za najgore", rekoa je Fauci za CNN.

"SAD već imaju alate za ograničavanje novih varijanti i brzo okončanje pandemije. Mislim da nam ne treba više znanstvenih otkrića, znamo kako zaustaviti teški oblik covida - cjepivom", kaže dr. Panagis Galiatsatos, stručnjak za plućne bolesti na Sveučilištu Johns Hopkins.

Maske za lice i testiranje također pomažu, dodaje Galiatsatos.

"Posjedujemo oružje da covid preobrazimo u malo jaču prehladu. Imamo znanost. Sve što će ljudima trebati je pristup tim oružjima. Moramo ponovno zadobiti povjerenje", kazao je.

On napominje da što je više necijepljenih ljudi, više ih završi u bolnici, a što je više novozaraženih, to je veća prilika za pojavu novih opasnih varijanti virusa.

"Zato je to kao 'Odaberi svoju avanturu'. Ja biram onu ​koja nas stavlja u bolji položaj da dopremo do ljudi, da ih se što više cijepi pa da možemo okončati ovu pandemiju", poručio je dr. Galiatsatos.

Popularni Članci