test

Ako ste na telefon skinuli ovu aplikaciju, odmah je izbrišite

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ako u posljednje vrijeme primjećujete probleme na svom telefonu, provjerite kakve ste sve aplikacije skinuli.

Kako prenosi Poslovni dnevnik, aplikacija Barcode Scanner izdavača Lavabird LTD nakon updatea bila je uzrok brojnim problemima korisnika.

Radi se o čitaču QR kodova i barkodova, što je značajka kojom se služe brojni korisnici. Aplikacija je preuzeta više od 10 milijuna puta, ali se nakon posljednjeg updatea pretvorila u zlonamjernu aplikaciju.

Prvi su problemi primijećeni u prosincu prošle godine, kad su korisnici počeli prijavljivati da im telefon sam otvara različite reklame u browseru. Detaljnim istaživanjem otkriven je problem s aplikacijom Barcode Scanner, čiji je update doveo do toga da aplikacija gura zlonamjerni kod, koji samoinicijativno otvara zlonamjerne reklame u browseru.

Ne radi se o slučaju agresivnog oglašavanja, nego se čini da je zlonamjerni kod dodan tijekom ažuriranja aplikacije i to tako da se oteža njegovo otkrivanje.

Aplikacija Barcode Scanner na kraju je uklonjena iz Googleove Trgovine Play, ali to ne znači da je nestala i iz vašeg telefona. Ako je imate, morat ćete je ručno deinstalirati.

Popularni Članci