Airbnb uvodi promjene, zbog intenzivnih kritika rješavaju jedan problem koji su im korisnici zamjerali

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: PEXELS/SCREENSHOT
Internetska platforma posljednjih godina predmet je intenzivnih kritika zbog ‘skrivenih troškova’ koji se ne pojavljuju u cijeni noćenja

Kako bi uveo što jasniji prikaz finalne cijene usluge, Airbnb će se posebno posvetiti omraženoj naknadi za čišćenje, dijelom i zato što je ona ponekad toliko visoka da goste tjera da rezerviraju smještaj na nekoj drugoj platformi, piše Poslovni dnevnik.

Među opcijama o kojima glavni izvršni direktor Airbnba Brian Chesky razmišlja kako bi riješio ovaj problem, davanje je mogućnosti domaćinima da naplaćuju varijabilne naknade za čišćenje.

Izvan kontrole

Airbnb je posljednjih godina bio predmet intenzivnih kritika zbog naknada za čišćenje, koje se ne pojavljuju u cijeni noćenja i često povećavaju ukupnu cijenu tek kad gost rezervira smještaj. Neki domaćini naknade za čišćenje vide kao profitni centar za nadoknadu troškova, ali to ponekad šteti njihovim sposobnostima da privuku rezervacije. Domaćini tako možda sabotiraju vlastite rezervacije naplaćujući pretjerano visoke naknade za čišćenje, što mnoge goste odbija od Airbnba. Situacija je posebno izmakla kontroli u Europi, kazao je nedavno Chesky.

Usto, regulatori u Europi su prije nekog vremena izvršili pritisak na Airbnb da ukupnu cijenu boravka prikaže unaprijed u rezultatima pretraživanja u Europskoj uniji. Chesky je kritike o iznenadnim naknadama shvatio vrlo ozbiljno, te je početkom ovog mjeseca najavio da će od prosinca početi prikazivati ​​ukupnu cijenu boravka prije poreza, i to uključujući vlastite naknade i troškove čišćenja domaćina.

Također planiraju dati prednost ukupnoj cijeni nad cijenom noćenja prilikom rangiranja rezultata pretraživanja. Naime, u mnogim dijelovima svijeta oglasi Airbnba u početku prikazuju samo cijenu noćenja bez poreza i naknada, pa noćenje u početku može iznositi značajno manju cijenu, da bi tek na sljedećem zaslonu gosti saznali za naknadu za čišćenje i naknadu za uslugu.

Prema Airbnbu, većina domaćina ne naplaćuje naknadu za čišćenje, ali mnogi je naplaćuju i to previše. Chesky je rekao da su naknade za čišćenje na Airbnbu često dva do tri puta veće u Europi nego u SAD-u. U Hrvatskoj situacija ovisi o domaćinu, a naknada za uslugu naplaćuje se oko 10 eura, dok naknade za čišćenje idu od 50 kuna na više. Tako je cijena noćenja najčešće za bar 100 kuna viša od one početne koja se prikazuje u ponudi Airbnba.

Ostanite konkurentni

U preporukama domaćinima na platformi već je navedeno da bi bilo poželjno da naknada za čišćenje uđe u samu cijenu noćenja.

“Pri određivanju naknade za čišćenje imajte na umu da se njome uvećava ukupna cijena rezervacije. Za kraće rezervacije naknada za čišćenje predstavlja veći dio ukupne cijene nego za duže rezervacije. Kako biste privukli veći broj rezervacija, pobrinite se da vaša ukupna cijena bude konkurentna. Možete odrediti jednu standardnu naknadu za sve goste, neovisno o trajanju rezervacije, možete odrediti nižu naknadu za kraće rezervacije od jednog ili dva noćenja i ostaviti standardnu naknadu za čišćenje za sve ostale rezervacije, a možete odlučiti želite li dodati samo dio troškova čišćenja u cijenu noćenja ili sve troškove kako biste ostali konkurentni. Visoke naknade za čišćenje mogu odvratiti goste od rezerviranja vašeg smještaja”, savjetuje se domaćinima.

Dakle, kako domaćini već imaju mogućnost naplate standardne naknade za čišćenje bez obzira na trajanje rezervacije, preporuka je smanjiti tu naknadu za kratke boravke ili odreći se naknade za čišćenje u korist veće cijene noćenja.

Očekuje se da će Airbnb uskoro predstaviti alate koji će pomoći domaćinima da bolje razumiju cijene, uključujući naknade za čišćenje. Chesky je rekao da Airbnb želi bolje opremiti domaćine da razumiju cijene svojih usluga, jer mnogi domaćini nemaju pojma što naplaćuju.

Popularni Članci