Ovo su najbesmislenije ideje iz predizbornih programa dubrovačkih stranaka

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Mnoge ideje koje u svojim predizbornim kampanjama zastupaju politički akteri Dubrovnika mogu se okarakterizirati kao povratak u prošlost

Bliže se lokalni izbori, a stranke predstavljaju svoje predizborne programe. Proučili smo kampanju aktera koji će se natjecati na lokalnim izborima u Dubrovniku i od svakog smo izdvojili najbesmisleniju ideju koju zastupaju.

DUBROVNIK NAŠ GRAD, ANDRO VLAHUŠIĆ

Vlahušić je poznat po megalomanskim obećanjima, no ovaj put je nadmašio samog sebe. Obećao je da će, nakon što postane gradonačelnik, popričati s vlasnikom Red Bulla Dietrichom Mateschitzom kako bi dogovorili njegovo ulaganje u dubrovački nogomet. Plan je osnivanje GOŠK Red Bulla koji bi bio konkurentan ne samo u hrvatskim, nego i u europskim razmjerima. Baš će Mateschitz pored čitavog svijeta ulagati u nogometni klub u gradu i državi koja nema nijedan funkcionalan stadion. Što je najluđe od svega GOŠK nema ni navijača – većina Dubrovčana navija za Hajduk – pa tako ne bi bilo ni zarade od prodaje dresova i suvenira. Kupnja bilo kojeg engleskog trećeligaša je puno bolji (marketinški) potez od ulaganja u dubrovački nogomet. Ali od Vlahušića ovakve najave ne čude, ja se osobno ne bih iznenadio ni da je najavio gradnju hokejaške dvorane i stvaranje tima koji će pobjeđivati Ruse, Šveđane i Fince.

DUSTRA, ŽELJKO RAGUŽ

Evo još jednih kandidata kojima je predizborni program pun sporta. No za razliku od Vlahušića, Raguž je znatno prizemljeniji. On ne obećava brda i doline, nego najavljuje da će više novca preusmjeriti u sport. Kome planira uzeti sredstva i uložiti ih u radost loptanja? To znaju i čiope koje u Dubrovniku žive samo pola godine – od kulture. Uglavnom, Raguž smatra da kultura koja sada dobije znatno više od sporta ne opravdava iznos koji ima.

-Ne vidim da imamo ljude u Bečkoj filharmoniji ili glumce u Hollywoodu, a trebali bismo s obzirom na izdvajanja imati novog Brad Pitta i vrhunske filharmoničare na najvećim svjetskim pozornicima – ističe Raguž te dodaje - Dragi roditelji, svaki put kad uzmete uplatnicu iz vrtića sjetite se da je on trebao biti besplatan, ali vi zato plaćate koncerte i predstave koje nitko ne gleda i čija je kvaliteta upitna.

Raguž je istovremeno i u pravu, i u krivu. Naime, istina jest da se dobar dio novca u dubrovačkoj kulturi potroši bez veze, ali ovi parametri o kojima Raguž govori su skroz pogrešni. Predstava i koncert bez puno publike mogu biti vrhunski kulturni događaj, iako širu javnost to ne interesira. Isto kao što koncert s puno publike ne mora biti kultura nego vrhunski kič. Umjetnost nije mjerljiva grana, pa da lako možeš reći ovo valja, a ovo ne. To je puno kompleksnije. Ja osobno smatram da u Dubrovniku ima vrhunske kulture i ti ljudi zaslužuju svaku kunu, ali ima i onih projekata koji to ne opravdavaju. Treba napraviti dubinsku analizu, pa onima koji zaslužuju, povećati izdvajanja, a onima koji ne, smanjiti ili ukinuti sredstva. Ali to najmanje ovisi o tome je li netko postao Brad Pitt ili svira u Bečkoj filharmoniji.

Inače, slažem se s Ragužom da dubrovački sport zaslužuje više novca, ali on se može namaknuti i na druge načine. Koliko je samo zaposlenih na izmišljenim pozicijama, koliko je povjerenstava, nadzornih odbora, koliko se novca potroši na bezvezne ručkove, prijevoze i slične troškove? To je novac koji treba preusmjeriti u klubove, a za sportsku infrastrukturu tu su EU fondovi.

DDS, PERO VIĆAN

Od DDS-ov programa za Dubrovnik, interesantniji nam je onaj za županiju gdje se kandidira Terezina Orlić. Orlić je, uostalom kao i brojni drugi građani, najednom shvatila da je zeznuto biti ovisan o samo jednoj ekonomskoj grani. Dođe korona i sve uništi. Zato DDS-ova kandidatkinja za župana govori kako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji osim turizma treba poboljšati poljoprivredu, ribarstvo i marikulturu. Kaže da te grane nisu na zavidnoj razini, jer ne postoje prave strategije razvoja. Sve to što Terezina govori zvuči lijepo i krasno, svaka rečenica joj ima smisla, ali onda se čovjek sjeti da je bila predsjednica Županijske gospodarske komore punih 14 godina. Zašto ona za vrijeme predsjedanja Komorom nije dovela poljoprivredu, ribarstvo, marikulturu…na, kako ono kaže, zavidne grane odnosno uspostavila prave strategije razvoja?

SRĐ JE GRAD, ĐURO CAPOR

I ovdje ćemo se osvrnuti na program koji se predstavlja na razini županije.

-Tražimo interventni povratak dužobalne brodske linije Rijeka – Dubrovnik koja bi već u svibnju krenula s plovidbom, a tjedno bi mogla dovoditi 2-3 tisuća gostiju i približiti jug Hrvatske emitivnim tržištima koja su na 3-5 sati od Rijeke – kazali su iz stranke Srđ je grad u sklopu svojih predizbornih akcija.

Kad sam ovo pročitao, prvo sam pomislio da je riječ o zafrkanciji, no onda sam skontao da misle ozbiljno. Pa kakav je ovo povratak u prošlost? Mogli su isto tako predlagati uvođenje kočije iz Beča do Dubrovnika s četiri vrhunska konja u najboljim godinama. Pa tko bi u 21. stoljeću putovao iz Rijeke do Dubrovnika čitav dan? Gosti s tih, kako oni kažu, emitivnih tržišta koja su na 3-5 sati od Rijeke, do Dubrovnika ne idu automobilom baš zato što im se ne da gubit dodatno vrijeme i novac. Ako zbog udaljenosti ne žele ići na jug Hrvatske osobnim prijevozom još manje bi htjeli brodom.

MOST, MARO KRISTIĆ

I ovi u sklopu svog izbornog programa imaju stavku povratak u prošlost. Ona se zove roditelj-odgajatelj. Na prvu zvuči kao da je riječ o dobroj demografskoj mjeri. Naime, roditelj s troje djece dobiva naknadu za odgoj i ne radi. U Gradu Zagrebu ova mjera je uvedena još 2018. godine. Pretežno je roditelj-odgajatelj majka. Sve bi to bilo sjajno da se majka, nakon što joj djeca porastu, može vratiti na tržište rada. Ali u praksi će se rijetki roditelji-odgajatelji moći vratiti raditi, jer nakon što su godinama izbivali s tržišta rada, nitko ih neće zaposliti, a i brojne vještine će se promijeniti. Drugim riječima postat će socijalni slučajevi. Žene će opet postati financijski ovisne o svojim muževima i dio njih će trpjeti zlostavljanja. I eto nas vratili smo se u prošlost kada je žena stala u kući, čuvala djecu i šutjela.

Naravno da roditeljima treba olakšati u odgoju, ali to nije mjera roditelj-odgajatelj. Puno bolje bi bilo izregulirati kraće radno vrijeme za roditelje male djece, produženi boravak u školama za treće i četvrte razrede, da neki vrtići rade popodne i vikendom (to je posebno važno u turističkim gradovima gdje se brojni poslovi ne rade od ponedjeljka do petka u jutarnjim satima), da se djeci grade nova igrališta i rekreacijske zone, i slične mjere. Plus, naravno porezne olakšice i neke druge pogodnosti.

HDZ, MATO FRANKOVIĆ

I HDZ svog konja za utrku u prošlost ima. Zove se gradnja javnih garaža. U svom predizbornom programu navode gradnju garaža kraj zgrade OTP-a, u Zlatnom potoku, TUP-ovom naselju, Mokošici, ulicama Janka Bobetka i Iva Vojnovića… Umjesto da se radi zaokret prema smanjenju korištenja automobila, gradnjom garaža potiče ih se na korištenje. Brojni europski gradovi u planovima imaju ukidanje prometa, a kako vidimo iz programa HDZ-a, nama je cilj upravo suprotno.

Dubrovnik treba razmišljati o stalnom povećanju pješačkih koridora i šetnica, te gradnji biciklističkih staza. Zbog uzbrdica nije previše zahvalan za vožnju bicikla, ali zato su tu oni električni. Treba poboljšati javni prijevoz i natjerati ljude da ga koriste. Zašto ne opet uvesti tramvaj, jedan od simbola Dubrovnika? EU bi rado dala novac da se izgradi javni promet na električnu energiju i da se na taj način smanji zagađivanje. HDZ u svezi gradnje garaža ne spominje koliko bi parkirnih mjesta bilo za vozila na fosilna goriva, a koliko za električna? Kako god okreneš, sve bi te investicije previše koštale. Ako u sljedećih pet godina napraviš garaže za benzince i dizelaše, vrlo brzo ćeš ponovno morati ulagati u mogućnost električnog napajanja u garažama. A ako odmah izgradiš garaže za električne automobile, kako će ih koristiti oni s fosilnim gorivima koji će ipak postepeno isčezavati s prometnica, što znači da oni te garaže ne bi trebali koristiti, jer je glupo da zauzimaju mjesto gdje se neki automobil može napajati. Ta promjena koja nas sigurno svih čeka neće se dogoditi preko noći i to treba imati na umu prilikom gradnje garaža. Zato ih je najbolje ne graditi.

SDP, IVAN TROPAN

SDP, svaka čast, gleda u budućnost. Kandidat za gradonačelnika Ivan Tropan i njegova zamjenica Anita Bonačić Obradović snimili su video u kojem govore o važnosti građanskog odgoja u školama.

-Naša je dužnost pružiti novim generacijama najbolje moguće obrazovanje koje se temelji na uzajamnom poštivanju i na ljudskim pravima. I zbog toga jedna od glavnih točki našeg programa je upravo uvođenje građanskog odgoja u škole kao izborni predmet, kao i zdravstvenog odgoja, jer djeca od početka moraju biti svjesni sebe, svoga zdravlja i vrijednosti zdravog života – kažu Tropan i Bonačić Obradović.

Sve je ovo divno i krasno, poruka je sjajna, slažem se s njom u potpunosti, ali jedini je problem što o uvođenju građanskog odgoja u škole ne odlučuje lokalna, nego nacionalna politika. Smatraju li dubrovački SDP-ovci svoje birače totalnim političkim neznalicama kada se zalažu za uvođenje nečega što, sve i da pobijede na izborima, ne mogu uvesti?

NAPOMENA - Nakon što smo ovaj tekst objavili u tiskanom izdanju Dubrovačkog dnevnika iz dubrovačkog SDP-a poslali su demanti u kojem tvrde da građanski odgoj u škole može uvesti i lokalna vlast.

-Drago nam je da se netko iz novinarske profesije odlučio napisati jedan takav članak. Naime, svjedoci smo da se nekolicina političkih aktera, očito zbog nedostatka kvalitete i ideja, odlučila obećavati brda i doline, totalno ignorirajući zakonski okvir i zdrav razum. Sigurni smo da autor ovog teksta nije napravio ovu grešku namjerno, već je to učinio iz razloga jer je naša inicijativa izvrsna, te je mislio da ako je tako nešto moguće to bi se to već dosad napravilo. Bitno je naglasiti da naš prijedlog uvođenja Građanskog odgoja i društva kao izvannastavne aktivnosti u osnovne škole može predložiti i uvesti lokalna samouprava. U Hrvatskoj imamo gradova Rijeke, Grada Sisaka i drugih koji nam mogu služiti kao primjer. Dopustit ćete nam da primijetimo kako u većini tih gradova vlast obnaša upravo SDP. Bitna je samo politička volja - poručili su iz dubrovačkog SDP-a.

DOMOVINSKI POKRET, IVANA KONČEVSKI

Branitelji, bla,bla, kako im pomoći, bla,bla, stanovi za branitelje, bla, bla, još neke beneficije za branitelje, bla, bla, pa još neke braniteljske pogodnosti, bla, bla…

Postoji li za Domovinski pokret ijedna druga skupina ljudi, osim branitelja, za koju se trebamo pobrinuti? Recimo slijepi i gluhi, osobe s demencijom, Parkinsonom, multiplom? Što je s djecom s posebnim potrebama? Što je sa samim i bolesnim starcima? Što je s oboljelima od šizofrenije?

NEZAVISNA LISTA IVICE ROKA

Jedini koji nema glupih izjava u predizbornoj kampanji je Ivica Roko. Svaka mu je k'o u Njegoša, k'o u Antona Samovojske. Od velike Mileve Marić na ovim prostorima se nije rodio nitko tko je tako briljantno poentirao na polju prostorno-vremenskog kontinuuma. Fizičar Roko znanstveno je dokazao uzročno-posljedični odnos prostor-vremena u turizmu. Naime, opća teorija turističkog gužvoviteta Ivice Roka tvrdi da povećanje broja turista u nekom prostoru automatski povećava vrijeme čekanja domaćeg čovjeka u tom istom prostoru. Znanstvenik Roko u svojoj je stručnoj recenziji to objasnio ovim riječima: „Kad u butizi uzmete hladno pivo, dok dođete na red, piva se ugrije zbog gužve“.

Maro Marušić

Dubrovački SDP: Nekolicina političara obećava brda i doline, a naš prijedlog se može uvesti u škole

Popularni Članci