DONOSIMO TKO ĆE S KIME Ususret izborima sve karte otvorene, Tolić najveća posvuduša

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
Do lokalnih izbora ostalo je još pet mjeseci pa je u javnom prostoru sve više informacija o potencijalnim kandidatima i koalicijama. 

Neki su kandidati odavno poznati, poput Mata Frankovića i Nikole Dobroslavića iz HDZ-a, uz Andra Vlahušića kao neovisnog i Jadrana Barača iz SDP-a, koji će se natjecati za poziciju gradonačelnika. Za neke se samo zna da će biti nešto, ali ne i što točno. U tom kontekstu se svakako najviše spominje ime bivšeg direktora Zračne luke Dubrovnik Roka Tolića, kako u kontekstu izbora na gradskoj, tako i na županijskoj razini. Prema trenutnim informacijama on bi trebao biti drugi na listi za Gradsko vijeće Andra Vlahušića, a možda mu je zanimljiva i funkcija župana. 

U javnom su se prostoru već pojavile informacije kako bi SDP-ovci vrlo lako mogli podržati Boža Petrova kao kandidata za župana ispred Mosta. Božo Petrov i Nikola Hajdić  za Dubrovački dnevnik ovu informaciju nisu htjeli komentirati, dok je Nikola Grmoja kazao kako još nisu donijeli odluku o kandidatu za župana, kao ni o načinu izlaska na izbore. No, čini se kako Petrov nije jedini potencijalni kandidat za župana ispred te opcije. Kako Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje, o toj ulozi ozbiljno razmišlja i sam Tolić koji bi bio alternativa u slučaju da Petrov odustane, što zapravo i ne iznenađuje. 

Čini se kako je dobar odnos kojeg su gajili Tolić i bivši SDP-ov ministar Siniša Hajdaš Dončić u vrijeme Kukuriku koalicije i danas postojan. Govori se i kako je Tolić obavio niz neformalnih susreta u središnjicama SDP-a i HDZ-a koje su, naposljetku, očito prevagnule na crvenu boju, sasvim očekivano, jer je na plavoj mjesto bilo popunjeno foteljom Nikole Dobroslavića. U slučaju da mu se taj plan izjalovi, mjesto u Gradskom vijeću koje bi osvojio s Vlahušićevom listom bila bi sigurna opcija.  

Bivši gradonačelnik Vlahušić davno je najavio kako će se kandidirati za mjesto gradonačelnika te kako sastavlja listu nestranačkih osoba s kojima bi pokušao vratiti vlast u Gradu. Špekulira se kako bi kandidatkinja za zamjenicu mogla biti Nataša Gabričević, šefica dubrovačkog HNS-a. 

Vlahušić ove informacije nije potvrdio, ali ni demantirao, samo je kazao kako komunicira s mnogima koji su mu prijatelji, ali o životu grada, a ne o koalicijama i izborima. Kako Vlahušić, po svemu sudeći, računa na nestranačke kandidate na listi, moguće je očekivati kako će mu se prikloniti dio sadašnjih članova HNS-a. 

Na gradskoj bi se razini također mogla dogoditi koalicija između SDP-a i Mosta. Tako su sve glasnije spekulacije kako bi Most mogao podržati Jadrana Barača kao kandidata za gradonačelnika, a vjerojatno bi visoko mjesto na listi u takvom scenariju trebao dobiti Maro Kristić. Postoje također informacije kako je dio Mostovaca bliži tome da u izbore idu samostalno. 

Kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, sve je izvjesnije kako će Dubrovačka stranka na ove izbore trebala izaći samostalno, kako na gradskoj, tako i na županijskoj razini. Za mjesto gradonačelnika tako bi se u tom scenariju, prema sadašnjim neslužbenim informacijama, trebao kandidirati Željko Raguž, a kandidat za župana još nije poznat.

Na izbore će i ovaj put samostalno ići i DDS, i tu zapravo nema iznenađenja jer stranka Pera Vićana odavno na izbore izlazi sa svojim kandidatima, kako na županijskoj, tako i na gradskoj razini. Na izbore bi samostalno trebali izaći i 'Srđevci', sa svojim kandidatom za gradonačelnika odnosno župana. 

Nikša Klečak, Ivona Butjer Mratinović 

Popularni Članci