'

Neovisnost u podne, ovisnost u ponoć

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: thesocietypages.org
Međunarodni dan žena još od 1908. budi stare duhove vezane za položaj žena u društvu. Iako je 'nježniji spol' mnogo napredovao u odnosu na prošlost, neki segmenti još uvijek su ispod standarda. S druge strane, pojavio se i ekstremizam. Feministički ekstremizam.

Teško je govoriti o ulozi žena bez podjele kako obiteljski i poslovno, tako i u odnosu na lokaciju te povijesni utjecaj. Balkan je upravo po tome poseban – po tradiciji dok su zapadne zemlje više sklone modernim pogledima pa su tako u primjerice Nizozemskoj žene te koje nose težak teret ili časte muškarce pićem. Veliki i izuzetno značajni pomaci dogodili su se u odnosu na doba kada žene nisu imale niti pravo glasa, a da sve ima svoje granice dokazuje i pojava krajnosti koje vode do mržnje suprotnog spola i teroriziranja muškaraca.

Tradicija ispred svega

Kad se radi o obitelji, balkanske su države sklone tradicionalizmu koji nalaže određeni poredak. Tako je naprimjer sasvim uobičajeno da je žena ta koja se odriče karijere kako bi se brinula o djeci dok je muškarac taj koji donosi novac u kuću. Čak 36 posto muškaraca to smatra ispravnim, pokazalo je istraživanje Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje provedeno 2012. godine. Isti projekt također je pokazao da mlađi obrazovani muškarci zagovaraju ravnopravnost spolova.

Vrijedi napomenuti da su se velike promjene počele događati u proteklih nekoliko desetljeća i to osnutkom različitih udruga koje su osnažile nježniji spol i dale ženama snage da se uz podršku zajednice izbore za ono što zaslužuju. Ipak, tradicija je jaka i ukoliko žena odabere karijeru pored obiteljskog života, biva ogovarana od strane društva.

[Izvor: http://www.zamirzine.net]

Žena kućanica

Po pitanju poslovnog života, iako je  časopis Direktor istraživanjem dokazao kako su se žene na profesionalnom planu popele pokoju skalu, još uvijek je vrlo mala zastupljenost žena na vodećim mjestima čemu je uzrok naveden ranije. Naime, budući da je društvo oblikovalo idealnu ženu kao onu koja se posveti obitelji, ne ostaje joj dovoljno vremena da na poslovnom planu bude ravna, a kamoli bolja od muškarca. Teorija je to koju je lako pobiti prvenstveno argumentima o efikasnosti žena. Primjerice, fizička slabost te 'oni dani u mjesecu' koji utječu na koncentraciju. Naravno, radi se o nagađanjima koja mogu, no ne moraju biti točna.

Bitno je napomenuti i da je plaćenost žena slabija nego kod muškaraca. Nasreću, rekli bi neki. Poglavito je to zbog činjenice da bi ponos jačeg spola bio ugrožen i povrijeđen u slučaju da je žena karijerno nadmoćnija.

Diskriminacija – manipulacija

E sad dolazimo do tog teškog pojma: diskriminacija. Iako je neporecivo česta pojava da su žene zbog nasrtljivosti pojedinaca, no i šovinizma velikog broja ljudi, često ugrožene, danas se diskriminacija koristi i kao sredstvo manipulacije. Spomenimo najprije onu izvornu.

Naime, prvenstveno se radi o manjim šansama za zaposlenje, ograničenim radnim mjestima, a onda i o svakodnevnom omalovažavanju. Kao što je dosad više puta navela Vesna Pusić, hrvatski jezik čak nema riječi za ženska zanimanja poput primjerice pilota što dovoljno govori o mentalitetu nacije. Naravno treba spomenuti i nasilje nad ženama koje je daleko najagresivnije iskazivanje nepoštovanja. Također i genitalno sakaćenje kojim se u pojedinim zemljama još i dan danas kontroliraju žene odnosno djevojčice. Ono što je u priči šokantno je opravdanje takvog tretiranja žena koje nalaže da se radi o tradiciji i iskazivanju poštovanja obitelji. Pored toga, nema korisnog učinka djelomičnog ili potpunog odstranjivanja ženskih genitalija ili drugog ozljeđivanja ženskih spolnih organa iz nemedicinskih razloga.

S druge strane, pojam diskriminacije nekad se iskorištava u druge svrhe te dolazi do banalnih i nekad doista iznenađujućih primjera. Tako se naprimjer pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić 2011. godine pobunila protiv nižih cijena novogodišnjih paketa za žene koje smatra uvredom. Iako postoji objašnjenje u količini konzumiranja hrane i pića, spomenuta gospođa takve je poduhvate ocijenila štetnim jer „jer učvršćuje i perpetuira tradicionalna stereotipna shvaćanja o ženama kao pripadnicama tzv. 'nježnijeg' odnosno društveno slabijeg spola“. Koliko u njenoj tvrdnji ima istina, teško je reći jer je nemoguće izmjeriti utjecaj takvih ponuda na opće mišljenje.Također, ono što se na televizijskim serijama često ismijava je iskorištavanje karakteristika žena kako bi se došlo do željenog cilja tipa podizanje majice kako bi dobile povlastice.

Od borbe do mržnje

Treba spomenuti i feminizam koji je zapravo zaslužan za neke od najvećih koraka koje su žene ikad napravile. Daleko od standardnih definicija koje govore o borbi žena za prava, bitno je istaknuti i različite vrste feminizma koje nisu uvijek tako 'nevine' kao što se nerijetko predstavljaju. Naime, kao pokret se dijeli na  marksistički, liberalni, socijalistički, potstrukturalistički i radikalni.

[Marija Jurić zagorka, Izvor. http://www.femina.hr]

Jednostavnim jezikom, tu su prvi stupanj koji traži pravo glasa, drugi stupanj koji zahtjeva ravnopravnost s muškarcima, treći koji podrazumijeva konkretne promjene koje se tiču jezika i plaćenosti te četvrti stupanj koji prerasta u mržnju muškaraca odnosno pogled na drugi spol kao manje vrijedan.

Feminizam ustaje protiv seksizma i opresivnih sustava koje nas društvo uči perpetuirati“, piše Libela.org što je zapravo i sam smisao pokreta, no danas su ekstremistice otišle toliko daleko da se rodio veliki broj mitova i određenih stereotipa o feministicama te ih se klasificira kao higijenski neosviještene 'butch' lezbijke koje se zapravo bore s vjetrenjačama. Naravno, to je daleko od istine za 90 posto feministkinja koje zapravo rade na borbi za ravnopravnost. Radi se o ekstremnim slučajevima koji su rezultirali takvom averzijom prema feminizmu. Točnije, radikalni feminizam bazira se na tezi da bi žene trebale biti u potpunosti samostalne te da im muškarci nisu potrebni za opstanak. Također, spominje se i potpuna kontrola nad muškarcima te ženama kao nadmoćnima. Podrazumijeva se tako i da je sam rezultat ovakvog djelovanja nerijetko nasilno ponašanje prema muškarcima. Iako će takav podatak izazvati smijeh kod nekolicine čitatelja, šokira podatak da su u primjerice Sisačko-moslavačkoj županiji čak četvrtina zlostavljanih članova obitelji muškarci (Podaci iz 2010. godine, izvor MUP HR). 

Dakle...

Bitno je istaknuti da su bez sumnje žene još uvijek potlačene od strane muškaraca, no činjenica je da je odgovornost u nekim dijelovima svijeta za takvu situaciju podijeljena, ne računajući istočni svijet u kojem tradicija i religija nalaže određeni poredak. Naime, problem leži u tome što žene traže ravnopravnost, no samo kad to njima odgovara. Nerijetko su upravo one te koje utječu na spuštanje morala i kriterija u očima muškaraca. Položaj žena još uvijek je daleko od idealnog, no ono što se mora dogoditi ako se želi postići konkretan pomak jest da se ustanove ciljevi te da se odrede načini na koje će se do njih doći jer šarolikim i neusaglašenim pristupom i izostankom jedinstva teško je postići dugoročne promjene.

Udruge koje ženama nude utjehu i sigurno utočište svakako su hvale vrijedne, no eskstremni pristup problemu narušava i podaštava sve što razumne feministice pokušavaju postići stoga je potrebno javnost više osvijestiti o djelovanju udruga kako bi shvatili i spoznali pravu srž problema koji stoljećima žene klasificira kao manje vrijedne. 

Popularni Članci