Vadym Kholodenko u atriju Kneževa dvora

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DLJI
Klavirski virtuoz Vadym Kholodenko nastupit će u atriju Kneževa dvora u nedjelju, 7. kolovoza u 21:30 sati izvodeći djela Thomasa Adesa, Franza Schuberta i Sergeja Prokofjeva.

Kholodenko će recital otvoriti skladbom jedne od najimpozantnijih figura suvremene glazbe Thomasa Adesa, Traced Overhead naručene od pijanistice Imogen Cooper te inspirirane starim prikazima anđela koji se u snopu svjetlosti uzdižu k nebesima. Uslijedit će dvije Schubertove skladbe – Sonata za klavir u Es-duru, napisana kao revizija Sonate u Des-duru koju je osim transponiranja dodatno proširio i razradio te Tri klavirska komada, kompleksno djelo promjenjivih ugođaja. Za kraj svoj nastup će zaključiti sa Sonatom za klavir br. 7, jednom od najčešće izvođenih skladbi Sergeja Prokofjeva i jednom od tzv. ratnih sonata ispunjenih najdubljim emocijama. 

Laureat prestižnog Van Cliburn pijanističkog natjecanja te istaknuti solist, pijanist Vadym Kholodenko danas slovi kao jedan od glazbeno najdinamičnijih i tehnički najdarovitijih mladih klavirskih virtuoza. Kholodenko, kojeg je ugledni Le Figaro nazvao bez sumnje iznimnim umjetnikom redovito surađuje s vodećim dirigentima na međunarodnoj glazbenoj sceni nastupajući u najprestižnijim koncertnim dvoranama i uz ponajbolje orkestre. Tako redovito gostuje u Japanu, svirajući s Japanskom filharmonijom i Tokyo Metropolitan simfonijskim orkestrom. Održao je niz solističkih recitala, a često surađuje i s drugim umjetnicima. Snimio je kompletan ciklus klavirskih koncerata Sergeja Prokofjeva, Griegov Klavirski koncert i Saint-Saënsov 2. klavirski koncert, koji je u rubrici Odabir urednika časopisa Gramophone izdvojen kao uistinu iznimna snimka, dva solistička albuma s djelima Prokofjeva i Čajkovskog te album sa Skrjabinovim solističkim djelima za koji je osvojio nagradu Diapason d’Or de l’Année. Od sezone 2021./2022. rezidentni je umjetnik Simfonijskog orkestra Jugozapadnonjemačkog radija. 

Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Popularni Članci