SVJETSKI DAN GLAZBE Ujutro Ana Rucner, navečer DSO s popularnom, latino i filmskom glazbom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Povodom Svjetskog dana glazbe koji se obilježava u ponedjeljak, 21. lipnja, u gradu Dubrovniku na različitim lokacijama održat će se niz bogatih glazbenih događanja, a kojima će prethoditi nastup Folklornog ansambla Linđo, u nedjelju 20. lipnja,  ispred Kneževa dvora s početkom u 21 sat.

Prvi dan ljeta održat će se spektakularni koncert „Pozdrav ljetu“, kojeg naša vrsna violončelistica Ana Rucner tradicionalno upućuje iz amfiteatra Excelsa nekretnina na Srđu na prvi dan ljeta,u ponedjeljak  21.6., u 5 sati ujutro,  a osim u prekrasnim zvukovima Aninog violončela,  gitare Ivana Raiča i mandoline Maria Markovine, posjetitelji će ove godine uživati i u poeziji koju će čitati naš glumac Vedran Mlikota. 

Glazbena poslastica u organizaciji Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, povodom Svjetskog dana glazbe, održat će se ispred crkve sv. Vlaha, gdje će s početkom u 20 sati koncert održati B&P (brass and percussion) septet Dubrovačkog simfonijskog orkestra s programom popularne, filmske, jazz i latino glazbe. Ovaj septet čine puhači Džemal Cakić, Martin Hrćan, Toni Kursar, Damir Butigan i Ivan Kušelj, udaraljkaš Alan Polzer i udaraljkašica Karmen Pervitić. Program koji ovi glazbenici priređuju uvijek iznova oduševljava publiku, a riječ je o zanimljivim obradama poznate glazbe iz filmova, jazz obradama, kao i omiljenim pop-rock svevremenskim hitovima.  Tako će publika čuti primjerice, glazbu iz "Pink Panthera" i "Doručak kod Tiffanyja", potom glazbu iz Zvjezdanih staza, obradu slavne "Nessun dorma" kao i Španjolskog ciganskog plesa, ali i jazz izdanja tradicijski dubrovačkih napjeva poput "Zelene naranče", "Poletjele bijele vile" i "Župčice". Koncert je besplatan, a za posjetitelje će biti osigurana sjedeća mjesta.

U sklopu obilježavanja prvog dana ljeta i Svjetskog dana glazbe, u Pilama, između vanjskih i ulaznih vrata, održat će se multimedijska ambijentalna instalacija “Odakle dolazimo?, Što smo?, Kamo idemo?' autorice Iris Lobaš Kukavičić. Srđan Berdović ustupio je vrhunske produkcije u izvedbi japanskih perkusionistica (dobitnica Grammy nagrade) koje sviraju na posebnim udaraljkama i instrumentima izrađenima od specijalne vrste kamena koji se može pronaći samo na sjeveru Japana. Predložena glazba se izvrsno uklapa u koncept instalacije jer ima poveznicu s dubrovačkim kamenom i gradskim zvonima.

Popularni Članci