STRUČNJACI ZA SIGURNOST STIŽU U DUBROVNIK Je li Europska obrambena unija potreba ili mogućnost?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: TP/Office
Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula organizira međunarodnu konferenciju 'Europska obrambena unija–između potrebe i mogućnosti' ovoga petka u Dubrovniku sati.

'Koliko je ova tema aktualna, nema potrebe previše naglašavati. Nedavni događaji pretvorili su sigurnost i obranu iz teme o kojoj je raspravljao relativno uzak krug stručnjaka u, na žalost, pitanje od prvorazrednog javnog interesa. Sigurnost je postala jedan od prioriteta u politikama Europske unije, zbog čega ova konferencija ima za cilj ponuditi rješenja za stvaranje jedne Unije snažnije integrirane na području sigurnosti', poručio je predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula.

Zastupnik Picula konferenciju organizira u Dubrovniku koji je stoljećima bio mjesto dodira istoka i zapada. Međunarodna konferencija okupit će niz domaćih i stranih stručnjaka za sigurnost, predstavnike Europskog parlamenta, NATO-a, ministre obrane Hrvatske, Crne Gore i BiH.

'Sigurnost i obrana ne smiju biti najslabije karike europskih integracija', naglasio je Picula, koji je inače, radio na izvješću o Europskoj obrambenoj uniji kao izvjestitelj u sjeni u ime političke grupe socijalista i demokrata te je tom prilikom usvojeno njegovih 15 amandmana.

Konferencija će se sastojati od tri panel rasprave, a prije početka će uvodnu riječ uz zastupnika Piculu dati potpredsjednik Europskog parlamenta, Ioan Mirceu Pascu, zamjenik izvršnog direktora Europske obrambene agencije (EDA) Rini Goos i zamjenik glavne tajnice Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS), Pedro Serrano, koji će službeno otvoriti skup u ime Visoke predstavnice Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federice Mogherini.

U prvoj panel raspravi 'Zajednička sigurnosna i obrambena politika' sudjeluju pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za nove sigurnosne izazove, Sorin Ducaru, brigadir general Jo Coelmont, viši suradnik Egmont–Kraljevskog instituta za međunarodne odnose, Ioan Mirceu Pascu i Pedro Serrano te predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, Ranko Ostojić.

U drugom panelu 'Sigurnosni izazovi u jugoistočnoj Europi', uz zastupnika Piculu, sudjeluju ministri obrane Republike Hrvatske, Damir Krstičević, ministar obrane Crne Gore, Predrag Bošković i ministrica obrane Bosne i Hercegovine, Marina Pendeš.

Treća panel rasprava 'Europska obrambena unija–zajedničke prijetnje, zajednički odgovori' okupit će strane i domaće stručnjake. Među njima su potpredsjednik Delegacije EP-a u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Arnaud Danjean, stručnjak za sigurnost Igor Tabak, dekan Veleučilišta Vlatko Cvrtila, povjesničar i politolog Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva, Vlado Azinović te Rini Goos.

'Europska unija se treba uhvatiti u koštac s pogoršanjem sigurnosnog stanja unutar i izvan svojih granica. U trenutku kada se EU redefinira, države članice zajedno s europskim institucijama, moraju osigurati učinkovita rješenja za poboljšanje zajedničke sigurnosti i obrane', zaključio je zastupnik Picula.

Popularni Članci