Dani europske baštine 2020. u Dubrovniku

Autor: dubrovackidnevnik.hr
S temom „Baština i obrazovanje – učenje za život“, manifestacija Dani europske baštine 2020. u Hrvatskoj održava se tijekom rujna i listopada. Ovogodišnja tema u centar stavlja sintezu baštine i obrazovanja kako bi se društvu dao poseban poticaj za dodatnom aktivacijom na području obrazovanja.

U programu Ministarstva kulture s ukupno pet zanimljivih događanja prednjače Dubrovačke knjižnice, a obilježavanju Dana europske baštine u razdoblju od 29. rujna do 3. listopada svojim programima priključile su se i brojne druge ustanove u kulturi Grada Dubrovnika.

Dubrovačke knjižnice tako su 22. rujna priredile predavanje dr. sc. Zrinke Blažević i pjesničku večer posvećenu poeziji Ilije Crijevića. U rujnu su započela i književna vodstva kroz Grad „Od kantuna do kantuna s Borisom Njavrom“, a idući programi održat će se 26. rujna i 3. listopada, s polascima ispred knjižnice u 10:30 sati. Održano je i predavanje „Restauratorski zahvati na portretu Marina Getaldića“, restauratora i konzervatora dr. sc. Denisa Vokića.

U petak, 9. listopada Dubrovačke knjižnice organiziraju izložbu starih udžbenika „Knjige dubrovačkih đaka kroz povijest“. Iz fonda Znanstvene knjižnice Dubrovnik izložit će se udžbenici koji su se koristili u nastavi kroz povijest. Izložba će se moći pogledati svakim radnim danom, u skladu s epidemiološkim mjerama, a bit će otvorena do kraja listopada.

U Narodnoj knjižnici Grad dana 16. listopada. u 19 sati nastupit će kulturno-umjetničko društvo „Žutopas Smokovljani - Visočani“ iz Dubrovačkog primorja.

Dom Marina Držića priređuje pak likovnu radionicu izrade knjižica ručno povezanih šivanjem, lijepljenjem i vezanjem pod nazivom „Držićevi čuvari baštine“ koja će se održati od 29. rujna do 3. listopada. Radionica je osmišljena na način da svaki polaznik izabere jedno Držićevo djelo koje ga se najviše dojmilo, te njegovu tematiku prenese na papir, a pritom se može služiti tekstualnim ili pak slikovnim izričajem.

Dubrovački muzeji manifestaciji Dani europske baštine 2020. priključit će se edukativnom radionicom u Pomorskom i predavanjem u Etnografskom muzeju. Radionica „Brodolomi kod rta Glavat i rta Pusti na otoku Mljetu“ namijenjena je djeci od petog do osmog razreda osnovne škole, a održat će se u Pomorskom muzeju u utorak 29. rujna s početkom u 16 sati. U petak, 2. listopada u Etnografskom muzeju Rupe s početkom u 11 sati održat će se predavanje više kustosice Branke Hajdić pod nazivom „Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice“. Inače, istoimena izložba u žitnici Rupe za sve posjetitelje otvorena je sve do 6. prosinca 2020. godine.

Dubrovačka baština za građane u utorak, 29. rujna u 18 sati organizira obilazak Lazareta i prezentaciju izložbe „Covid-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti“. Obilazak se osim u Lazaretima može pratiti i on-line na Facebook stranici Dubrovačke baštine.

U razdoblju od 29. rujna do 3. listopada 2020. na izložbenim lokacijama Umjetničke galerije Dubrovnik mogu se razgledati aktualne izložbe; „Dijalozi – Moderna i suvremena umjetnost iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik“, a u Galerija Dulčić Masle Pulitika otvorena je izložba Ivone Šimunović „Rascjepi stvarnosti“. Stalni postav Đura Pulitike izložen je u atelijeru Pulitika.

Dubrovački simfonijski orkestar u petak, 2. listopada priređuje koncert „With Dance, Romance and Passion“ u Kneževom dvoru s početkom u 21 sat. Uz gudački ansambl DSO-a, nastupit će Gordan Nikolić (violina i umjetničko vodstvo) i Marija Pavlović na klarinetu.

Podsjetimo, upravo s ciljem edukacije najmlađih i ciljem ukazivanja na važnost baštine i kulture uopće, gradske ustanove u kulturi kreirale su i trajni program #kulturauđiru s nizom edukacijskih aktivnosti, a koji se odlično nadovezuje na ovogodišnju temu i moto manifestacije „Baština i obrazovanje – učenje za život“.

Dani europske baštine najrasprostranjenija su participativna kulturna manifestacija u Europi. Inicijativa za obilježavanjem Dana europske baštine pokrenuta je od strane Vijeća Europe 1985. godine, a Republika Hrvatska inicijativi se pridružila godine još 1995. godine. Od tada se kontinuirano obilježava svake godine tijekom rujna i listopada. 

Popularni Članci