Ana Rucner i ove godine će zasvirati na Srđu i s vama dočekati ljeto

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovnik PartneR
„Ana u Gradu“  tradicionalni je festival akademske glazbenice, čelistice Ane Rucner, koji svake godine u Dubrovniku privlači brojne posjetitelje,  a ove godine slavi svoj okrugli deseti rođendan.  

Već na drugom festivalu, kroz svoj umjetnički izričaj i nesvakidašnju ideju, Ana Rucner stvorila je prepoznatljiv renomirani kulturno - medijski događaj pod nazivom „Pozdrav ljetu“, koji je svojom posebnošću nadrastao i cjelokupni festival, postavši tako njegov zaštitni znak. Koncert se svake godine održava na 21. lipanj, dan kada se istovremeno 'slavi' Prvi dan ljeta, kao i Svjetski dan glazbe.

Netipično vrijeme koncerta u 5 sati ujutro, nikad nije prepreka brojnim Dubrovčanima i gostima, da u velikom broju posjećuju ovaj događaj, koji svojom posebnošću i originalnošću uživa ogromnu medijsku pozornost i okuplja više stotina gostiju u amfiteatru Excelsa nekretnina na Srđu. Ovogodišnji jubilarni 10. festival  prvotno je zamišljen s bogatim programom, s četiri koncerta na četiri različite lokacije u Gradu. Nažalost, u međuvremenu se dogodila pandemija virusa COVID-19, koja je promijenila planove cijelom svijetu, pa tako i Ani. Međutim, ni to nije spriječilo Anu da pozdravi ljeto 2020. I to čak dvaputa.

Neizvjesnost sutrašnjice radi svjetske pandemije Anu je motivirala da održi ovaj koncert u potpuno drugačijem izdanju, odnosno da  snimi „Pozdrav ljetu“ uz svoje drage kolege glazbenike: pijanista Iva Tepšića, gitarista Maroja Brčića, gudački kvartet Rucner  i komorni studio Zagrebačke filharmonije. U koncertu će također sudjelovati i pop-rock band sastavljen od dubrovačkih glazbenika; Ivana Vulinovića-Zlatana na bas gitari, Ivana Vukšića, bubnjara, gitarista Srđana Markovića  te akademski zbor Ivan Goran Kovačić i FA Linđo.

Koncert će se snimati tijekom prvog vikenda lipnja na najljepšim koncertnim lokacijama grada Dubrovnika, kao što je atrij palače Sponza, Knežev dvor i amfiteatar Excelsa Nekretnina na Srđu. Snimka koncerta emitirat će se na  HRT 2,  21. lipnja u popodnevnim satima te se na taj način preseliti u domove publike te poslati u svijet Aninu razglednicu Dubrovnika protkanu svevremenskim melodijama klasične glazbe.

Glavna ideja održavanja koncerta bila stvaranje osjećaja povezanosti i zajedništva u vremenima kada smo razdvojeni, a glazba je ta koja nas povezuje, ispunjava i uz nju nismo sami. Ublažavanjem sigurnosnih mjera i smirivanjem epidemiološke  situacije, stvoreni su uvjeti da se tradicija stvarno nastavi. Prvi nagovještaj normalizacije života bio je poticaj Ani Rucner da nastavi tradiciju i započne sve pripreme za organizaciju koncerta uživo. Uz gostovanje svestranog i karizmatičnog  hrvatskog pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića, Ana će također održati koncert „Pozdrav ljetu“ u 5:00 sati ujutro, 21. lipnja 2020., na prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe u predivnom amfiteatru Excelsa nekretnina na dubrovačkom Srđu.

A svim Dubrovčanima, svojoj publici i dragim prijateljima, Ana Rucner poručuje:

 

„Moj dragi kolega, vrhunski pijanista Matej Meštrović i ja  izvest ćemo  poznate skladbe klasične i popularne glazbe na Srđu u nedjelju 21.lipnja. Jer kao i uvijek do sada, tako i ove godine i ubuduće: sunce svakog jutra izlazi, ljeto svake godine dolazi,  glazba liječi i ohrabruje.

Svirat ćemo za vas! Dođite na Srđ, svi ste dobrodošli,  održimo zajedničku tradiciju i obilježimo 10. rođendan festivala!

Voli Vas Vaša Ana Rucner“

Kontakt za medije:

Agencija DUBROVNIK PARTNER I PR 365


 "Pozdrav ljetu"

 

Violončelistica Ana Rucner u sklopu festivala „Ana u Gradu“ pozdravlja dolazak ljeta na najljepši mogući način – uz zvuke klasične meditacijske glazbe, prve zrake sunca

s najljepšim pogledom na Dubrovnik na brdu Srđ u 5:00 sati ujutro dočekuje ljeto u svitanje.

Ovaj poklon koncert premijerno je izveden:

 2012. godine nastupom Ane Rucner i harfistice Marije Mlinar,

2013. godine Dubrovnik se probudio uz Anu Rucner i pijanisticu Andrijanu Sesar,

2014. Ani se pridružio bandoneonist svjetskog glasa Peter Soave,

2015.  nastupile su dvije čelistice u posebnoj sinergiji, majka i kćer: Snježana i Ana Rucner,

2016 . Ani se pridružio sjajan Londonski pijanist Oliver Poole te posebni gosti iznenađenja, Anini kolege iz BIH s kojima je sudjelovala iste godine na ESC u Stockholmu.

2017. Prve zrake sunca energično i veselo dočekane su uz v.a.Arije, bend Filipa Gjuda i puhački orkestar te goste Ivana Jelića i Maria Rucnera

2018. održan je koncert sa gudačkim kvartetom Rucner, klavirsku pratnju Dominika Lučića i gosta Marka Bošnjaka.

2019. Ana je dočekala ljeto uz pijanista Darka Domitrovića, operetnu divu Sandru Bagarić te recitaciju ravnatelja kazališta slijepih i slabovidnih "Novi život", Vojina Perića.
2020. prkose svim nedaćama i obilježavaju 10. jubilej Ana i pijanist Matej Meštorvić

 

 

Popularni Članci