KREŠIMIR DOLENČIĆ 'Zatvaranjem Igara istovremeno otvaramo nove'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Petar Ipšić, DLJI
Dubrovačke ljetne igre i ove su godine okupile gotovo 2000 umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 29 lokacija izveli 143 dramska, glazbena, operna, baletna, folklorna, filmska i likovna programa. Zabilježeno je 65.000 posjetitelja te 2000 medijskih objava.

Tim je povodom na zadnji dan ovogodišnjih Igara u Festivalskoj palači održana konferencija za novinare na kojoj su govorili dogradonačelnik Grada Dubrovnika Željko Raguž, pročelnica za obrazovanje, kulturu i sport Dubrovačko-neretvanske županije Marijeta Hladilo, ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović, intendant Krešimir Dolenčić i direktor glazbenog programa Mladen Tarbuk.

 

Dolenčić položio


-'Sve je bilo kao prije, a opet ništa nije bilo kao prije', osvrnuo se Krešimir Dolenčić na svoju prvu sezonu na mjestu intendanta Igara. –'Jesam li položio ispit nije pravo pitanje', reko je Dolnčić. Dodao je kako su ovogodišnje Igre bile nacrt, svojevrstan ogledni primjer kamo i kako dalje.

– 'Dramski program bio je raznovrstan i bogat. Ponosan sam na 13 različitih dramskih naslova, nova redateljska imena i dugoiščekivani programski iskorak. Vratili smo operu, i balet na Igre, bilo je zbilja puno popratnih događanja i zbilja mogu ustvrditi da smo ispunili obećano', zaključio je Dolenčić. Pohvalio je i suradnju sa svim institucijama Grada Dubrovnika.

-'Podigli ste ljestvicu na jedan novi nivo, tako da i sljedeće godine želimo i očekujemo da Igre bude još bolje', poručio je dogradonačelnik Željko Raguž ravnateljici Igara Ivani Medo Bogdanović i intendantu Krešimiru Dolenčiću. 


U sklopu glazbenog programa održano je 19 raznolikih koncerata koji su ponudili zanimljive kreacije, ne samo na području klasične glazbe već i jazza i popa. –'Moram se zahvaliti ponajprije velikoj većini umjetnika koji su nastupili čak i za trećinu honorara koje inače dobijaju, ali i dubrovačkoj koncertnoj publici, posebno onima koji su pratili gotovo sve nastupe', rekao je ravnatelj glazbenog programa Mladen Tarbuk.

 

Večeras svečani koncert, dodjela Orlanda, Ibrica na poklon

 

Glazbeni program zaključit će koncert pod nazivom 'Vivaldi vs. Piazzolla – godišnja doba nekad i sad' u izvođenju Ivane Bilić na marimbi, Đane Kahriman na violini, Zagrebačkog kvarteta saksofona i Komornog gudačkog orkestra Hrvatske glazbene mladeži pod ravnanjem Pavla Zajceva i pod pokroviteljstvom tvrtke Dekod, večeras, 25. kolovoza u 22:00 sata ispred Kneževa dvora.

Nakon toga uslijedit će dodjela Nagrade Orlando za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom dijelu festivalskog programa, zatim i sama ceremonija zatvaranja 64. Igara na istoj lokaciji, a građanima i svim posjetiteljima Igre poklanjaju koncert Ibrice Jusića u ponoć ispred crkve sv. Vlaha.


Igre su zabilježile porast prodaje ulaznica putem interneta za 10,4 % u odnosu na prošlu godinu. Od 1. srpnja do 24. kolovoza po priznatoj metodologiji „Google Analytics“ zabilježeno je čak 31.000 jedinstvenih posjetitelja iz 128 zemalja. Veliki interes domaćih i stranih medija rezultirao je s više od 2000 medijskih objava, dok se u press uredu akreditiralo 168 predstavnika domaćih i stranih medija.


Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović na kraju se zahvalila generalnom sponzoru Vipnetu te brojnim drugim sponzorima i donatorima poput Siemensa, Peugeota, Croatia osiguranja, Gulliver Travela, Croatia Airlinesa, Dekoda, Viva vode, HEP-a, OTP banke, Zračne luke Dubrovnik, Atlantske plovidbe, ALH, Dubrovačkim muzejima, Državnom arhivu, Kinematografima, Društvu prijatelja dubrovačke starine i drugim partnerima, svim predstavnicima medija, umjetnicima i svim građanima grada Dubrovnika na potpori i izvrsnoj suradnji.