FOTOGRAFIJE KOJE NEMAJU NIŠTA ZVJEZDANO Otvorena izložba Joséa Cure (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija:
U sklopu 67. Dubrovačkih ljetnih igara izložba fotografija Joséa Cure je u srijedu večer otvorena u atriju Sponze.

Osim karijere tenora, dirigenta i skladatelja, José Cura je i fotograf koji je u svojoj knjizi Espontáneas publici prvi put predstavio svoje radove. 

"Promatram fotofrafije koje je snimio. kada ne bih znala da ih je snimio José Cura, njihov autor, mogao bi biti bilo tko drugi. Neki posve običan čovjek. Ili samo čovjek - nebitno koliko običan. Ali, nipošto zvijezda. Jer ove fotografije nemaju ništa zvjezdanog. Nema na njima raskoši, nema crvenila tepiha, mjehurića pjenušca... nema glamura. Nekako je očekivano da José Cura fotografija blještavilo velikih gradova u koje putuje. Njihova znamenita povijesna zdanja, nepregledne avenije, raskoš interijera, glamuroznih hotela i restorana. Ali ne. Njegovu pažnju privukli su drugi motivi. Objektiv njegova fotoaparata usmjeren je ka motivima u kojima nema ni trunke glamura i raskoši. Naprotiv. Goli život. Ili, bolje rečeno, ono što je od njega ostalo", napisala je ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu Jasminka Poklečki koja je također u katalogu izložbe dodala kako su Curini likovi obično tužni i beznadni.

"Njegovi su trenuci, većinom, "na oko" beznačajne sekvence iz svakodnevice. A upravo je osjećaje iz svakodnevice najteže "prenijeti", no José Cure zna osjetiti onaj magični trenutak kada treba pritisnuti fotookidač", napisala je Poklečki.

Aida Čakić/Portal Oko