'

'Dubrovčani znaju štovati svetog Vlaha'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U sklopu Feste 2013. u ponedjeljak se u predvorju Kazališta Marina Držića otvorila izložba i promocija knjige pod nazivom „Putovima svetoga Vlaha“. Uz prigodne i nadasve temeljite govore, organizatori su objasnili motive i ciljeve izložbe pritom pozivajući mlade na istraživanje o dubrovačkom zaštitniku.

Radi se o donaciji zbirke o svetom Vlahu Caleba Bacha o kojoj su govorili dubrovački biskup Mate Uzinić, povjesničarka umjetnosti i konzervatorica Maja Nodari te predsjednica Europskog doma Dubrovnik Adriana Kremenjaš – Daničić.

Tijekom petnaestogodišnjeg istraživanja o svecu, Caleb Bach kupio je ili dobio na poklon mnoštvo sličica, knjiga, fotografija i predmeta koje svjedoče o popularnosti svetog Vlaha. Međutim, iako se slavi u čitavom svijetu, Bach je upravo Dubrovnik prepoznao kao njegovu svojevrsnu prijestolnicu te je šest velikih kutija navedenih predmeta donirao Gradu, a samo mali dio je večeras bio izložen.

Pred mnoštvom ljudi okupljenih u predvorju Kazališta Marina Držića, organizatori izložbe sa velikim su zadovoljstvom i očitim užitkom u svom poslu uveli prisutne u dio priprema kojima su pripremili izložbene materijale te omogućili događaj.

„Nakon prošlogodišnje posjete Bacha, sretna sam što smo uspjeli dopremiti većinu stvari“, izjavila je Kremenjaš – Daničić te dodala mu se ovim putem zahvaljuje, premda nije prisutan. „Nakon što je upoznao dubrovačke običaje i način na koji su građani vezani uz svetog Vlaha, rekao je da bi bila šteta kad ne bi svima njima dao priliku da vide njegovu kolekciju“, izjavila je tom prigodom. Također je najavila kako će se svo vrijeme odvijati i prigodna prodaja knjiga Europskog doma Dubrovnik, a svi prihodi donirat će se u korist Caritasa Dubrovačke biskupije i budućeg Međunarodnog istraživačkog centra svetog Vlaha u Dubrovniku.

Riječ je imala i Maja Nodari, koja je zaslužna što je sveti Vlaho danas na listi UNESCO-ve baštine čovječanstva. „Sveti Vlaho je svetac od svega svijeta, poveznica između istočne i zapadne religije, budući da ga osim katolika slave i muslimani“, navodi Nodari. „On je ujedno i svjetski, ali i naš“, nastavlja te dodaje kako je svetac izrazito popularan u cijelom svijetu, od Francuske, Španjolske, Italije, pa do Bugarske. Tako postoje različita pakiranja proizvoda s imenom navedenog sveca, od kave pa sve do sjemena salate, dok se u Francuskoj čak mijesi i kruh svetog Vlaha. „Za tri godine je obljetnica mučeničke smti svetog Vlaha. 1916. godine se slavila obljetnica, organiziran je i odbor za proslavu, a tiskan je i list posvećen njemu u kojem su sudjelovala velika imena intelektualne i kulturne baštine. Na temelju toga mi danas istražujemo o svecu. Nadam se kako će uskoro zaživjeti Međunarodni istraživački centar svetog Vlaha, pa ćemo na taj način obilježiti spomen njegovog pogubljenja koji će se održati 2016. godine“, zaključuje Nodari.

Izložbu je otvorio Mate Uzinić, uz prigodan govor. „Nisam stručna osoba, pa ću govoriti kao laik. Gledajući iz tog ugla, zaključujem dvije stvari. Prva je kako je Bach uradio dobar posao kad je prepoznao Dubrovnik kako svojevrsnu prijestolnicu svetog Vlaha. Naučio je kako je svetac srastao s Gradom, i Grad s njim. Druga stvar je kako je to velika čast i priznanje za Dubrovnik jer zna štovati sveca više nego druga mjesta“, navodi Uzinić.

„Ovo je uistinu bitna izložba jer odaje priznanje svima nama jer smo ostali grad svetog Vlaha“, dodao je. Izrazio je također želju da se priče i ostavština zaštitnika Dubrovnika prenesu na slijedeće generacije.

Na samom početku izložbe, predstavljen je dječak s odorom kakvu nose dječaci s Filipina u procesiji kojom slave blagdan svetog Vlaha. To je još jedan dokaz koji svjedoči popularnošću ovog sveca. Izložba će biti otvorena do ponedjeljka, 4.veljače.

Nakon prigodnih govora, građani su pozvani da razgledaju izložbu te kupe knjigu kojom će donirati novce dubrovačko-neretvanskom Caritasu. 

Ivona Butjer / Danijela Demarin