'

Za osobu 2012. godine odabran je Ante Gotovina

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Večernji list
U zagrebačkom hotelu Esplanade u srijedu u 10 sati birala se osoba godine te je deseteročlani žiri između deset kandidata koji su se u 2012. istaknuli različitim ostvarenjima izabrao generala Antu Gotovinu.

„Početak svake godine udarno je vrijeme na podvučemo crtu godine koja je iza nas“, izjavio je direktor sadržaja Večernjeg lista, Dražen Klarić.

Potom se javnosti obratio izvršni urednik, Žarko Ivković koji se prisutnima zahvalio. Nakon toga, kandidati su još jednom predstavljeni publici.

Goran Ogurlić, glavni urednik Večernjeg lista potom je dobio riječ kako bi proglasio pobjednika. „Siguran sam da je žiri donio ispravnu odluku“, rekao je. „Imali smo vrhunske događaje i izazove, a nadamo se da će nam i iduća godina donijeti napredak, prosperitet i napredak gospodarstva.“

Osobom godine Večernjeg lista proglašen je Ante Gotovina. Oslobađajućom presudom Haaškog suda potvrđeno da je istinski heroj Domovinskog rata i simbol pravedne borbe za Hrvatsku. Podnio žrtvu i nepravdu, ali i pokazao skromnost, odgovornost i iskreno domoljublje. Narodu donosi vjeru u budućnost.

Nominirani su uz pobjednika bili:

Giovanni Cernogoraz, sportaš – U sezoni 2011./2012. ostvario najveći uspjeh u karijeri: najprije osvojio Svjetski kup, a 2012. postao dvostruki europski prvak i osvojio olimpijsko zlato u gađanju letećih meta. Proslavio je Hrvatsku istaknuvši se u dosad nama nepoznatoj disciplini..

Slavko Linić, ministar financija – Obilježio 2012. potezima kojima nastoji konsolidirati državne financije, uvesti red na tržištu te onemogućiti izbjegavanje poreznih obveza čime se omogućuje i ravnopravnost u tržišnoj utakmici.

Antun Cvek, svećenik – Simbol dobrote i življenja za druge. Istinsko lice siromašne Crkve koja služi najpotrebitijima. Život posvetio ljudima u nevolji. Utemeljitelj Kapi dobrote i Zaklade biskupa Josipa Langa. Iako ima 78 godina, i danas na biciklu obilazi siromašne pomažući im.

Ivan Đikić, znanstvenik – Dobitnik najprestižnije njemačke znanstvene nagrade "Gottfried Wilhelm Leibniz" za 2012. godinu. Za istraživanje tumora dobio je 2,5 milijuna eura što je najveća znanstvena nagrada na našim prostorima.

Stipan Jonjić, znanstvenik – U 2012. postao član Njemačke akademije za znanost, a Europsko istraživačko vijeće odobrilo mu je projekt za istraživanje eksperimentalnih cjepiva, što je dosad jedini takav projekt dodijeljen znanstveniku koji živi i radi u Hrvatskoj.

Sandra Perković, sportašica – Suverena pobjednica na Olimpijadi u Londonu gdje je osvojila zlato u bacanju diska. Dužinom od 69,11 metara, što je i novi hrvatski rekord, svojoj zemlji donijela četvrtu zlatnu medalju na Ljetnim olimpijskim igrama. Najavila je pohod na odličja kako bi dostigla Janicu Kostelić i Blanku Vlašić.

Mate Rimac, inovator – Zahvaljujući njemu, Hrvatska prvi put u povijesti izvozi automobil. Riječ je o najbržem automobilu na električni pogon u svijetu. Dokazao je da se vrijedni rezultati mogu ostvariti i u Hrvatskoj.

Ratko Rudić, sportaš – Slavni vaterpolski izbornik koji je zlatnom olimpijskom medaljom okrunio svoju karijeru, ali i hrvatski sport i Hrvatsku. U 7 godina s hrvatskom je reprezentacijom ostvario sve, od Olimpijade do Svjetskih prvenstava.

Ivan Turudić, sudac – Kao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu mogao je izbjeći suđenje bivšem premijeru Sanaderu, a time i kritike zbog presude – kakva god ona bila.

Popularni Članci