'

Veljko Ostojić podnio ostavku zbog pritiska i 'neutemeljenih optužbi'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.hrt.hr
Sad već bivši ministar turizma Veljko Ostojić podnio je ostavku koju je premijer Zoran Milanović nakon razgovora s njim i prihvatio. Rezultat je to, kaže Ostojić, pritiska zbog optužbi i neistina koje mu otežavaju svakodnevno obavljanje posla.

„Koalicija je postavila visoke etičke standarde za članove Vlade i od njih ne misli odstupiti. Očekujemo da IDS predloži novog kandidata za ministra turizma", priopćeno je iz Vlade.

Ostavku ministra Veljka Ostojića komentirale su ostale hrvatske stranke, pa je tako HDZ-ov predsjednik Tomislav Karamarko kratko rekao da se vladajuća koalicija raspada, odnosno da Vlada puca po šavovima dok je HSS pozdravio ostavku te poručio kako za svoje postupke tako i za postupke svojih najbližih.

Ostojić: „Ostavku podnosim zbog pritisaka“

Povodom ostavke, Ostojić se oglasio priopćenjem u kojemu objašnjava svoje razloge odlaska.

"Podnosim ostavku na mjesto ministra turizma u Vladi Republike Hrvatske zbog pritisaka koji se posljednjih dana vrše na mene, a koji su rezultat neutemeljenih optužbi i neistina. Hajka ovakvih razmjera onemogućuje mi da svoj posao obavljam na razini profesionalnosti koju smo moj tim i ja uspostavili u Ministarstvu u proteklom razdoblju. Nadam se da će Ministarstvo, zbog dobrobiti ove zemlje, nastavit istim smjerom kojim smo krenuli te da će nastaviti projekte koje smo započeli", izjavio je Veljko Ostojić koji će se novinarima obratiti sutra u 12 sati.

Jakovčić o Ostojićevoj ostavci

Predsjedništvo IDS-a večeras će donijeti odluku napuštaju li Vladu ili će predložiti novog kandidata za ministra turizma. Ekskluzivnu izjavu Media servisu dao je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

"U politici je dinamika vrlo velika. Veljkova odluka je legitimna. O svemu će se očitovati Predsjedništvo večeras. Mi ćemo razmotriti koje ćemo poteze dalje poduzeti. U svakom slučaju ništa se dramatično neće dogoditi i smislu stabilnosti države i to je u ovom trenutku najvažnije. Želimo biti suodgovorni u svemu, ali ćemo danas jasno izaći sa stavovima", rekao je Jakovčić.

Na pitanje hoće li IDS napustiti vladajuću koaliciju ili će predložiti nasljednika Veljka Ostojića kao što to traži Vlada, Jakovčić je odgovorio:

"Naravno da ćemo o svemu tome tek kad se Predsjedništvo sastane. Ne mogu prejudicirati odluke naše stranke"

Predsjedništvo bi o odlukama javnost trebalo izvijestiti u večernjim satima.

HSS: „Visoki etički standardi Vlade ne vrijede i za SDP-ove ministre?“

Hrvatska seljačka stranka pozdravlja ostavku ministra turizma Veljka Ostojića, ali se pita vrijede li isti standardi i za SDP-ove ministre.

"HSS pozdravlja čin ministra Ostojića te smatramo da je svaki član Vlade odgovoran za svoje postupke kao i za postupke svoje najbliže obitelji. Gospodin Ostojić je postupio principijelno, što se ne može reći za neke druge članove Vlade koji unatoč aferama, ali i nesposobnosti, nisu ni pomislili na slično. Pomalo smo začuđeni licemjerjem Vlade i nepridržavanjem vlastitih načela jer ako visoki etički standardi Vlade vrijede za sve zašto ne vrijede i za SDP-ove ministre, počevši od ministra Jakovine", stoji u priopćenju iz HSS-a.

Karamarko: „Ova Vlada neće izdržati cijeli mandat“

Čelništvo HDZ-a vijest o ostavci ministra turizma Veljka Ostojića dočekala je na stranačkom skupu u zagrebačkoj dvorani Dražen Petrović. Predsjednik stranke Tomislav Karamarko ostavku je komentirao riječima da je ona dokaz da odnosi unutar vladajuće koalicije nisu dobri.

"Koalicija se raspada po svim šavovima. Ona ni nema neki zajednički integrativni nazivnik. Jedino što ih je povezivalo je bila želja za vlašću, za sinekurama, za položajima, za kabinetima. Do kuda je dovela ta politika vidimo danas, kada smo u jednoj potpunoj katastrofi, kad jedni od drugih dižu ruke, kad oni sami kažu da im Plan 21 nije uspio, da je to bila najobičnija tlapnja. Onda je to tragedija. Ovo što sad nude, nekakav Program 5, ja bi ih zamolio da ne rade to. Neka se ostave posla kojim se ne znaju baviti jer će to doista biti previše. Ovo sve ide na uštrb kvalitete života naših građana i to nije dobro", rekao je Karamarko.

Novinari su predsjednika najjače oporbene stranke pitali smatra li da će nakon Ostojićevog odlaska svi problemi biti riješeni rekonstrukcijom Vlade ili bi se ipak trebalo ići na izvanredne parlamentarne izbore.

"Mi smo rekli da do ulaska u Europsku uniju nećemo inzistirati na novim izborima, ali tu nema pomoći. Nikakva rekonstrukcija, to je ekipa koja radi u ozračju neznanja, nesposobnosti, netolerancije i prepotencije. To su njihove glavne karakteristike, a mislim da svi možemo zaključiti da to i nije baš nekakva budućnost", kaže Karamarko koji ne smatra da će aktualna Vlada izdržati cijeli mandat.

"Neće izdržati cijeli mandat jer se problemi geometrijskom progresijom šire", rekao je Karamarko.

Media servis

Popularni Članci