IZDANA UPOZORENJA Vakula najavio nove velike probleme, evo kad će biti stabilnije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/ Pixsell
U Hrvatsku je stigla najavljena žestoka promjena vremena. Nakon nekoliko dana za veljaču rijetkih temperatura jutros je nastupilo nevrijeme, a bilo je jake kiše, tuče, pijavice, iščupanih stabala i snijega. Na autocesti A1 oko podne je bilo dosta sniježnog pokrivača, što je dovelo do čak četiri prometne nesreće u kratkom razdoblju, a večeras su krenuli novi problemi.

Trenutno je u prekidu promet autocestom A1 zbog snažnog, olujnog vjetra. 

Za sutra je proglašen crveni meteoalarm za cijelu obalu i dalmatinsko zaleđe, prvenstveno zbog olujnog vjetra koji se očekuje, a građane se poziva da izbjegavaju vanjske radove, posebno one na visini, a moraju paziti se treba i iščupanih stabala, 

Diljem unutrašnjosti mogući su naleti vjetra do 110 kilometara na sat  zbog čega je proglašeno narančasto upozorenje, a mogući su prekidi prometa i opskrbe struje. Na obali, za koju je, uključujući sve otoke i dalmatinsko zaleđe, proglašen crveni alarm, očekuju se udari vjetra brzine do 150, a u Istri, sjevernom primorju i podvelebitskom području i do 165 kilometara na sat.

"Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom", stoji u upozorenju Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Zbog olujnih udara vjetra vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica.

Meteorolog Zoran Vakula u novoj je prognozi za HRT promjenu koja je danas nastupila opisao ovako, istovremeno najavljujući ono što nas tek čeka: "Prognozirano - na žalost, i ostvareno! Umjesto snijega, kao da nije veljača - mnoge je kopnene krajeve zabijelila tuča! Još češća je bila kiša, gdjegod praćena munjama i gromovima, a i vjetar je bio jak, mjestimice i s olujnim udarima. Tijekom srijede će još jači puhati svima! Sigurno će prouzročiti zastoje u prometu, nadam se ne i neku drugu veću štetu! Pritom će oborina biti manje nego u utorak, koji je nekima nakratko djelovao kao svijeta smak."

Od četvrtka do nedjelje, najavljuje Vakula, bit će opet stabilnije, mirnije, sunčanije i suho, ali valja pripremiti toplije cipele i odjeću. Temperaturnih će minusa biti gotovo diljem unutrašnjosti, a i ponegdje blizu mora će se jutarnja hladnoća osjetiti do kosti, najavljuje. Poslijepodneva će, s druge strane, biti sve toplija, a nedjelje i oblačnija, uz jugozapadnjak i jugo ponovno i vjetrovitija i kišovitija.

Detaljnu vremensku prognozu i posebice upozorenja za vjetar po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. 

On najavljuje kako će od srijede na jugu Hrvatske zahladnjeti te će biti jako vjetrovito. Puhat će vrlo jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar uz najvišu temperaturu zraka oko 10°C. Pritom će uglavnom biti suho uz promjenljivu naoblaku.

Do subote će razmjerno hladno biti i na Jadranu, osobito još u četvrtak uz jaku, u početku i olujnu buru. A u petak i subotu će sjeverozapadnjak i bura biti slabiji. Sve do subote na Jadranu će prevladavati sunčano i stabilno. Zatim će zapuhati jugo, naoblaka porasti te mjestimice biti i kiše, ponajprije na sjevernom dijelu", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Popularni Članci