JOŠ DVA SLUČAJA KORONE Ukupno 26 oboljelih u županiji, među njima skijaši iz Austrije i djelatnik Hitne pomoći (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: GM
"Od ukupnog broja novotestiranih imamo dva nova pozitivna slučaja, dakle ukupno ih imamo 26," rekao je župan Nikola Dobroslavić na jutrošnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite. Kazao je i kako u OB Dubrovnik nema nijednog pacijenta koji je na respiratoru, kako je rečeno jutros na pressici Nacionalnog stožera, te kako se dogodilo lapsus. 

"Radi se o Dubravi, ne o Dubrovniku, dakle kod nas nema nijedan pacijent koji je obolio od koronavirusa na respiratoru. Radi se o pacijentu u bolnici Dubrava," izjavio je. 

Dobroslavić je dodao kako je stanje stabilno, ali jednako ozbiljno kao i dosad.

„Od dvoje novozaraženih, jedna je osoba hospitalizirana, a jedna osoba je puštena na kućnu njegu u izolaciju. Dakle to je i dalje ukupno sedam hospitaliziranih i svi su dobrog općeg stanja. Što se tiče djelatnika bolnice, i dalje je to jedna osoba koja je u samoizolaciji,“ kazao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić koji je posebnu pohvalu uputio studentima Sveučilišta u Dubrovniku koji su napravili višekratne maske za osoblje. 

„Dakle, jučer smo imali dvije novozaražene osobe, a danas još dvije, što su četiri osobe od posljednje pressice. Radi se o bračnom paru koji je bio u Austriji i vjerojatno su se tamo zarazili. Još jedna osoba od novozaraženih je isto bila u Austriji, neovisno o spomenutom bračnom paru, pretpostavljamo da s tamo zarazila. Četvrta osoba je kućni kontakt osobe koja je već prije bila pozitivna,“ kazao je ravnatelj ZZJZ DNŽ dr. Mato Lakić dodavši kako je moguće da će biti više zaraženih unutar obitelji posljednje spomenute osobe, mada su bili u samoizolaciji.

Dr. Luka Lulić iz Zavoda za hitnu medicinu kazao je kako je među zaraženima i djelatnik Hitne pomoći. 

"Jedna osoba od spomenute četiri je liječnik Hitne medicinske službe. On je bio u Austriji prije 20 dana, otkad je ušao na teritorij RH je u samoizolaciji te nije bio u fizičkom konktaktu ni s kim s Hitne ni sa stanovnicima. Pet dana je imao vrlo blage simptome, sada nema nikakve simptome. Nadamo se da će uskoro ozdraviti i priključiti se našoj borbi," kazao je Lulić.

Načelnik Stožera Joško Cebalo je iznio konkretnije brojke. 

"U DNŽ imamo 26 osoba kod kojih je potvrđen koronavirus, a u Zagreb je poslano 165 uzoraka dosad. Trenutno imamo sedam hospitaliziranih pacijenata, a 19 ih je u samoizolaciji. U karanteni su četiri osobe, tri hrvatska državljanina i jedna državljanka Grčke. Od jučer nismo imali kršenje mjere samoizolacije,"  kazao je Cebalo. 

Postavljeno je pitanje oko dodatnih testova na koronavirus kojih nedostaje u cijeloj zemlji. 

„Mi smo prenamijenili neke testove koji se mogu koristiti u ovom slučaju, novih zaliha nemamo. Zasad nemamo najave dolaska novih testova, imamo neke najave da će doći za koji tjedan, no to je kasno. I danas zovemo, tražimo, pokušavamo ih dobiti kako god možemo,“ izjavio je Lakić, odgovarajući na pitanja novinara.

Postavljeno je i pitanje oko situacije u Kalosu, o čemu je prvi pisao Dubrovački dnevnik.

„Ravnateljica je opovrgnula sve navode koji su izašli, a mi ćemo to i dalje provjeriti. Po svemu sudeći, radi se o izmišljanju problema koji nisu postojali. Ako utvrdimo da je to tako, poduzet ćemo potrebne korake. Već su prije postojale žalbe, no utvrđeno je da je ravnateljica bila u pravu. Iz njenog očitovanja, mi vjerujemo da je ponovno u pravu, ali ćemo provjeriti,“  odgovorio je župan Dobroslavić.  

IB/VS

Popularni Članci