UZINIĆ JE FIGURIRAO KAO BOZANIĆEV NASLJEDNIK Papa ima druge planove, priča se očito komplicira

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Stvari su se počele komplicirati. Jer kad se javnost navikne da su “izgledna” isključivo dva kandidata, onda se čovjek pomiri s činjenicom da teorija trećeg ne postoji. No kad je u pitanju papa Franjo, stvari su ipak nešto drugačije. Naime, još uvijek aktualni dubrovački biskup Mate Uzinić unazad nekoliko godina bio je zbog svog mekšeg stava izgledni nasljednik trenutnog kardinala i zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića. No u toj priči nije bio jedini. Još je jedno ime bilo u igri i njemu su se davale veće šanse. Radilo se u biskupu Draženu Kutleši, koji je vodio Porečko-pulsku biskupiju. On je prije toga radio u svojevrsnom vatikanskom ministarstvu vanjskih poslova, a kad je postao biskup u Hrvatskoj, bio je, ispred HBK, zadužen za odnose s državom.

Na tom mjestu naslijedio je baš kardinala Bozanića i od tog trenutka upravo se Kutleša počeo spominjati kao gotovo sigurni kandidat za Zagreb, piše Jutarnji. No umjesto u Zagreb, papa ga je ovog ljeta poslao u Split, da tamo budu koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije, odnosno nasljednik trenutnog nadbiskupa Marina Barišića. U tom trenutku bilo je jasno da je biskup Uzinić ostao jedini kandidat za Zagreb. Sve do prošle srijede. Jer umjesto da je poslan u Zagreb, biskup Uzinić postao je koadjutor Riječke nadbiskupije, odnosno nasljednik nadbiskupa Ivana Devčića. Tako su ovi izgledni kandidati gotovo sigurno izgubili Zagreb. Tko je onda treći čovjek, tko su mogući nasljednici kardinala Bozanića koji će za nešto više od tri godine, točnije 20. ožujka 2024. napuniti 75 i otići u zasluženu mirovinu?

Sugovornici koji poznaju prilike u Crkvi u Hrvatskoj na ovo pitanje odmahuju rukom.

- Pa vidite što se događa. Oni ‘sigurni’ više to nisu, tko će ga znati. No zar je to i važno? Postoje ljudi koji o tome odlučuju - kažu naši sugovornici. Ključni čovjek koji o tome odlučuje je skaut pape Franje u Hrvatskoj. U ovom slučaju radi se o apostolskom nunciju Giorgiju Lingui. On je papin čovjek od povjerenja koji obilazi Hrvatsku i traži najbolje kandidate za mjesta koja se moraju popuniti odmah, ali i nešto kasnije, kad je primjerice riječ o Zagrebu. I to radi poprilično suptilno. Recimo, ovog je ljeta naveo da je sasvim slučajno stigao u Dubrovnik i da se tu zapravo radi o privatnom posjetu. Nekoliko mjeseci kasnije papa Franjo poslao je biskupa Uzinića u Rijeku.

- Da, Lingua je taj. Oni je već počeo obilaziti župe i samostane po Zagrebu. Da, on će objasniti kako se radi o posjetu zbog potresa, no nikad ništa u ovim slučajevima nije slučajno - pričaju sugovornici. Tako je, kažu nam, nuncij Lingua išao na proslavu svetkovine sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške katedrale, a dan prije posjetio je Jasenovac s eparhom Ćulibrkom.

Eparh Čulibrk i požeški biskup Antun Škvorčević dobri su prijatelji, grade ekumenizam i Lingua se očekivano odlučio za posjet tom kraju.

- A onda, 15 dana kasnije, u beogradskoj Politici izađe intervju s papom Franjom. Vjerujte, ništa nije slučajno - ponavljaju naši sugovornici. Koga je onda nuncij Lingua upisao u svoju tekicu za mogućeg kandidata, kakav se kandidat uopće traži i jesu li biskupi Uzinić i Kutleša uistinu izgubili sve šanse? - Prvo, nitko nije bez šanse. No nepisano je pravilo da oni biskupi koji su već dobili dva namještenja teško mogu dobiti i treći. Nije nemoguće, ali je teško - tvrde naši sugovornici. Neki u prvi plan guraju vojnog ordinarija Juru Bogdana. Uz sve kvalitete, gleda se i godina rođenja, a ona kaže da je šest godina mlađi od kardinala Bozanića.

- Biskup Bogdan je odmjeren, sušta suprotnost Jezerincu. Poznaje odnose država, ne iskače iz paštete. Veliki je kozmopolit, a po ustroju odgovara direktno Vatikanu, a ne HBK. On je baš papin čovjek. On je kandidat svakako, ali godine bi mogle biti problem. Mlađi je, ali dojam je - nedovoljno - kažu naši sugovornici. Drugi pak kao mogućeg kandidata ističu trenutnog pomoćnog biskupa zagrebačkog Ivana Šaška. On uvjet o godinama itekako zadovoljava. Rođen je 1966. godine, a kao biskup je zaređen 2008., za vrijeme pape Benedikta.

- On dobro poznaje situaciju u Zagrebu, kojem treba velika pomoć. To bi bila svojevrsna politika kontinuiteta. No pitanje je gleda li na to tako i nuncij Lingua, koji će dati svoje preporuke. Šaško je svakako kandidat za preuzimanje biskupije, ako ne u Zagrebu, možda u biskupijama koje su imali biskupi Kutleša, Uzinić i Palić - kažu nam i dodaju da šansu ima i Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Naši sugovornici ističu da bi novi zagrebački biskup mogao biti s periferije, odnosno onaj koji živi za periferiju, što papa Franjo u svom pontifikatu učestalo ponavlja.

- Kardinal Bozanić je na neki način bio birokrat. Radio je na pastoralu, mnogo toga je pokrenuo, ali je dojam kao da nije bio ‘u narodu’. Vrlo je izgledno da se traži baš takav kandidat. Onaj koji će biti cijelo vrijeme s narodom, ali ne samo s oltara, nego onaj koji radi s ljudima, posebice mladima. Papa Franjo cijelo vrijeme naglašava ekumenizam, pa će i to biti važno. U slučaju Zagreba, to će morati biti osoba koja je spremna itekako raditi, posebice na obnavljanju crkvi koje su urušene u potresu, ali i na duhovnoj obnovi naroda. Mladi su u Zagrebu budni, ima sve više zajednica, živi su, pa je moguće da se iz tih redova potraži kandidat - kažu nam.

Je li moguće da dođe redovnik?

- Moguće je, iako teško. U tom slučaju taj neće biti iz Zagreba - daju do znanja. 

Popularni Članci