test

Usvojen paket mjera za pomoć protiv krize, evo što se sve mijenja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Igor Soban/PIXSELL
Vlada je na sjednici usvojila četvrti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena vrijednog 1.7 milijardu eura. 

"Kao odgovorna Vlada koja vodi računa i o društvenoj solidarnosti i o kvalitetnoj redistribuciji sredstava, djelujemo da se u hrvatskom društvu održi socijalna kohezija, da nemamo socijalnu frakturu, da svi prođu sa što manje rizika i da ostanu na nogama, a da država ispuni svoju ključnu ulogu da je uz radnike, uz gospodarstvo ma maksimalan mogući način", kazao je premijer na početku sjednice Vlade. 

"Ovo je jedan bitan tjedan kod reformskih napora. Sutra će Sabor izglasati pet zakona koji su bitni za ispunjavanje našeg programa. Prvi je danas predstavio ministar Beroš, okvir za daljnju reformu zdravstva, vrlo bitan paket zakona koji će Sabor na prijedlog Vlade izglasati sutra. Drugi važan zakon je Zakon o trgovini o reguliranju rada nedjeljom, idemo od 1. srpnja s režimom 16 radnih nedjelja, puni režim od 16 nedjelja slijedi od 1. siječnja 2024. i na taj način smo napravili dobar balans između privatnog i poslovnog života. Treće će se prihvatiti izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Zakona o doprinosima. Prvo je snižavanje stope PDV-a na plin, ogrjev, brikete, palete, a Zakon o doprinosima ide za umirovljenike, onih 3 posto i time anuliramo antirecesijsku mjeru iz 2009. godine koja je bila na snazi pa će oni umirovljenici koji imaju iznadprosječne mirovine, a plaćali su tih 3 posto, imati veći prihod od svojih mirovina, a riječ je o 32 tisuće umirovljenika", kazao je Plenković, donosi Večernji list.

"Glavna i ključna tema današnje sjednice Vlade je posvećen četvrtom paketu mjera, paket mjera za zaštitu naših građana i našeg gospodarstva u ovoj krizi koja je dominantno uzrokovana brutalnom ruskom agresijom i invazijom na Ukrajinu i njezinim posljedicama na energetsku krizu, prehrambenu krizu, na inflatorne pretiske. Kao odgovorna Vlada koja vodi računa i o društvenoj solidarnosti i o kvalitetnoj redistribuciji sredstava, djelujemo da se u hrvatskom društvu održi socijalna kohezija, da nemamo socijalnu frakturu, da svi prođu sa što manje rizika i da ostanu na nogama, a da država ispuni svoju ključnu ulogu da je uz radnike, uz gospodarstvo ma maksimalan mogući način", kazao je. 

"Ovaj četvrti paket mjera vrijedan 1,7 milijardi eura dolazi nakon što su resori proteklih tjedana radili na pripremi, on je ponovno sveobuhvatan, snažan i kalibriran. Razvivši visok stupanj povjerenja u dijalogu sa socijalnim partnerima, dogovorili smo paket koji se sastoji od tri temeljna cilja: ublažavanje rasta cijena energenata, zaštita od inflacije i posebne potpore i poticaji ciljanim skupinama", kazao je. 

"Budući da smo sve cjelovito predstavili, kratko ću proći ono najvažnije a to je da će se zadržati ista cijena električne energije za kućanstva, na 0,059 eura po kW što će obuhvatiti više od dva milijuna mjernih mjesta, da će se zadržati cijena od 62 eura za električnu energiju za javni i neprofitni sektor, da sve ovo što se potrošilo do 31. ožujka se ne računa, dakle kreće se od nule. Mi smo s tih 62 eura za javni i neprofitni osigurali praktički sektor priuštivu cijenu energije za vrtiće, škole, bolnice, fakultete, muzeje, institute, vjerske institucije", kazao je. Imamo cijenu za poduzetnike koja je u ovom kontekstu fiksirana na 180 za potrošnju do 250 i onda na 230 za one najveće potrošače", dodao je. 

"Cijena plina ostaje ista, nastavlja se aktivnost za grijanje iz toplinskih stanica, za isporuku ogrjevnog drva, zadržavamo i cijenu plina za poduzetnike. Ono što je najvažnije i moramo imati na umu da se vladinim mjerama praktički sprječava da od 1. travnja cijena struje za kućanstva ne bude dvostruko veća, za 100 posto, a cijena plina bi bila za 70 posto skuplja. Mjere Vlade izravno koriste građanima i gospodarstvu. Za umirovljenike je tu novi paket, kao i jednokratna novčana naknada za nezaposlene", kazao je premijer. 

Prema paketu mjera, cijena električne energije za kućanstva, za javni i neprofitni sektor te poduzetnike do kraja rujna ostaje na istoj razini kao i u jesenskom paketu koji vrijedi do 31. ožujka, a na snagu je stupio 1. listopada prošle godine.

Cijena plina neće se mijenjati do travnja iduće godine za kućanstva, javni i neprofitni sektor te za sve mikro, male i srednje poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh, a ukupna vrijednost mjere je 150 milijuna eura. Izravni popust na računu za kućanstva koja koriste plin iznosi 13,3 eura po megavatsatu, dok iznos potpore za poduzetnike iznosi 0,0199 eura/kWh, a ostvaruje se vaučerom pomoću aplikacije HAMAG-BICRO.

Inače, trenutna cijena plina da nema mjera Vlade iznosila bi 69 eura po megavatsatu, dok trenutna cijena uz te mjere doseže 45 eura po megavatsatu, što je 35 posto manje. Za zaštitu od inflacije najugroženijih građana Vlada će osigurati 169 milijuna eura te će tako za potpore umirovljenicima biti osigurano ukupno 75 milijuna eura kroz jednokratne naknade te ukidanjem dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Za jednokratne naknade izdvojit će se oko 64 milijuna eura, a mjera će se odnositi na 696 tisuća umirovljenika s mirovinom do 610 eura. Pritom će najviše, 160 eura, u travnju dobiti oni s mirovinom do 260 eura, onima s primanjima između 260,01 i 330 eura pripast će 120 eura, umirovljenici čija su mjesečne mirovine u rasponu od 330,01 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinama od 470,01 do 610 eura jednokratno će primiti 60 eura.

Za 32.000 umirovljenika čije su mirovine iznad prosječne neto plaće ukida se dodatni doprinos, čime će im se raspoloživ dohodak povećati za tri posto, a vrijednost te mjere je 11 milijuna eura. Za naknade za troškove energije bit će osigurano 40 milijuna eura te će 69.000 ugroženih kupaca energenata imati pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije.

Primatelji dječjeg doplatka u travnju će dobiti posebnu novčanu naknadu, čime će biti obuhvaćeno 128 tisuća obitelji s 230 tisuća djece, a iznos će ovisiti o broju djece u obitelji. Tako će obitelji s jednim djetetom dobiti 45 eura, s dvoje djece 70 eura, s troje djece 100 eura, s četvero djece 130 eura, a s petoro i više djece 160 eura.

Bit će isplaćeno i 100 eura jednokratne naknade za 60.000 nezaposlenih osoba, odnosno onih koje su prijavljene u evidenciju Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje na dan 1. ožujka 2023., a vrijednost mjere iznosi šest milijuna eura.

Nepromijenjena će ostati i cijena obroka za studente, 0,86 eura, a ukupna vrijednost te potpore za 111 tisuća studenata doseže osam milijuna eura. "Spriječeno je poskupljenje studentske prehrane za 20 posto u 24 grada gdje je osigurana usluga prehrane za studente", istaknuto je u Vladinoj prezentaciji.

Iz košarice se miču svinjska vratina i lopatica, a dodaje se carsko meso, te će ubuduće fiksna cijena biti za osam proizvoda. Za jestivo suncokretovo ulje cijena će bit niža - 1,72 eura za litru (do sada 1,86 eura), dok će iste cijene ostati za mlijeko, brašno (glatko i oštro), šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, a za carsko meso bit će 3,79 eura za kilogram.

Naime, svinjska lopatica i vratina se miču s popisa proizvoda zbog moguće nestašice..

Za posebne potpore i poticaje Vlada će osigurati 347 milijuna eura, a odnose se na potpore za održivost domaćeg javnog prijevoza, 11 milijuna eura, potporu poljoprivrednicima i ribarima, 41 milijun eura te potporu prerađivačima drva i proizvođačima namještaja, četiri milijuna eura, donosi Večernji list.

Tako će potpore za kompenzaciju rasta troškova u vrijednosti od ukupno oko 26 milijuna eura dobiti više od 55 tisuća poljoprivrednih proizvođača u sektorima stočarstva i biljne proizvodnje, milijun eura pripast će malim mljekarima, dok će oko 100 poljoprivrednih gospodarstava dobiti potpore za korištenje obnovljivih izvora energije, a vrijednost te mjere je deset milijuna eura.

Potpora za kompenzaciju rasta troškova za 1.200 poduzetnika u sektoru ribarstva i akvakulture doseže četiri milijuna eura, a isti iznos je namijenjen i za oko 70 poduzetnika u sektoru prerade drva i proizvodnji namještaja, pri čemu su potpore namijenjene ulaganju u zelenu i digitalnu tranziciju.

Za energetsku učinkovitost zgrada i obnovljive izvore energije potpore će ukupno iznositi 291 milijun eura, a u planu aktivnosti je tako više javnih poziva za energetsku obnovu -  50 zgrada javnog sektora vrijedan 40 milijuna eura, 50 višestambenih zgrada oštećenih u potresu "težak" 23 milijuna eura, za 300 višestambenih zgrada neoštećenih u potresu namijenjeno je 80 milijuna eura, za 10.000 obiteljskih kuća predviđeno je 120 milijuna eura, a tu je i javni poziv za suzbijanje energetskog siromaštva, koji podrazumijeva obnovu tisuću kuća, a vrijedan je 25 milijuna eura.

Popularni Članci